Burgemeester Lex Roolvink (midden) houdt generaal Carel Rapenhaupt en zijn rivaal Markies de Chamilly (rechts) uit elkaar bij de startbijeenkomst van het Historisch Spektakel.
Burgemeester Lex Roolvink (midden) houdt generaal Carel Rapenhaupt en zijn rivaal Markies de Chamilly (rechts) uit elkaar bij de startbijeenkomst van het Historisch Spektakel.

Markies de Chamilly nog 1,5e week de baas in Grave

Historie 314 keer gelezen

GRAVE | Markies de Chamilly is nog anderhalve week de baas in Grave en zal daarna uitgeleide naar Frankrijk worden gedaan. Dat was de krachtige belofte die de Nederlandse generaal Carel Rapenhaupt dinsdag deed aan zijn rivaal uit vroegere tijden. Het Maasstadje staat op zaterdag 8 en zondag 9 april weer in het teken van het Historisch Spektakel, waar 'Het Beleg van Grave' uit 1674 wordt nagebootst.

Het 'Beleg' in een notendop: op 27 oktober 1674, na een beleg van vier maanden onder leiding van Rapenhaupt, capituleert de Franse generaal De Chamilly en de dag daarna, op 28 oktober, wordt Grave bevrijd. Die twee dagen worden 8 en 9 april nagespeeld. "Maar ten opzichte van de eerste editie vorig jaar pakken we dit jaar nog verder uit", vertelt Leo Burgers van de organiserende Cloveniers. "Zo hebben we Plansjet weten te strikken, die zijn internationale tournee met dit unieke poppenspel voor twee dagen onderbreekt en gaat optreden in het Binnenhof." Enthousiast is Burgers ook over het strikken van de toneelvereniging Karrenspel, die speciaal voor het Historisch Spektakel drie keer per dag het blijspel 'Hoop' op de planken brengt. "Een geweldig toneelstuk", benadrukt Burgers, die ook uitziet naar het historische kampement dat wordt opgezet op het Bekaf-terrein, waar zich in de 17e eeuw een halfbastion bevond. "Een compleet Nederlands kampement met ridders en een roofvogelshow van de familie Felen. Dat wordt echt fantastisch."
Het Historisch Spektakel start zaterdag 8 april om 12.45 uur bij het oude stadhuis met een spel, waar de jeugd kan beleven hoe het 350 jaar geleden in Grave was. Kinderen kunnen in het kampement ook 'kanonnier' worden. "Het is echt een evenement voor jong en oud", benadrukt Burgers. De Chamilly en Rapenhaupt zijn er alvast klaar voor. "Ik heb Grave maar mooi op de kaart gezet", zegt de Franse markies. "En ik veeg Grave van de kaart als het moet", dreigt Rapenhaupt tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant