Jubileumfoto harmonie ‘Unitas en Fidelitas’ Gennep anno 1908.
Jubileumfoto harmonie ‘Unitas en Fidelitas’ Gennep anno 1908.

Gennepse harmonie werkt toe naar 200-jarig jubileum

Historie 489 keer gelezen

GENNEP | Gennep blijft in de jubileumsfeer. Dit jaar 'Stadhuis 400 jaar'. In 2019 de start van de NBDS 150 jaar geleden. In 2020 is de Hervormde kerkgemeente Gennep 450 jaar oud, maar eerst volgend jaar de Gennepse Harmonie 200 jaar. Die is daarmee één van de oudste harmonieën in Nederland.

Door Wiel van Dinter

We kunnen het ons nauwelijks voorstellen: het Gennep van 1818 met circa 1000 inwoners, ongeveer 90% katholiek, 10% protestants en een 20-tal joden. De meeste mensen wonen binnen het tegen de Niers geleunde, ommuurde stadje. In 1818 is alleen de Maaspoort nog over van de oorspronkelijke drie. Het stadhuis heeft nog de aanbouw van de stadswacht tegen de westgevel. De protestantse kerk mist nog het hekwerk en aan de noordoostelijke stadsmuur staat al meer dan 1000 jaar een St.-Martinuskerk.
Pastoor is Theodorus van Alphen. De bisschop heeft hem in 1812 als pastoor benoemd in zijn geboorteplaats. Deze zoon van koopman Gradus van Alphen zal 48 jaar aanblijven en wonen in de Kerkstraat. Hij is rechtvaardig en streng in de leer. Hij wil de kerk dichter bij de mensen brengen en houdt bij elk kerkelijk feest een processie buiten de kerk. Hij besteedt een aanzienlijk deel van zijn geërfd vermogen aan het vergroten van pracht en praal van processies. Plotseling heeft hij het: blaasmuziek vóórop bij de processies in Gennep
De pastoor lanceert zijn idee bij de kerkmeesters, het zangkoor en…in het café van Jan Noij op de Zandstraat. Het nieuwtje verspreidt zich. De penningmees-ter van het kerkbestuur kijkt zorgelijk (instrumenten, muziekstukken). En wie is muzikaal en durft de blaastechniek aan? Dit is iets unieks in de hele regio van Nijmegen tot Venlo. Geld? Mag geen probleem zijn; desnoods betaalt de pastoor de instrumenten uit eigen zak. Maar nu nog de muzikanten en een leermeester. Gennep heeft muzikaal talent in huis: Johan Willem Nadler, de koster-organist van de Hervormde kerk. De pastoor weet al een naam voor het toekomstig blaaskwartet: 'Unitas et Fidelitas', één in de muziek en trouw als lid.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant