Patricia Franken.
Patricia Franken.

Column: Scheiden, kinderen; gelukkig heb ik Mieke!

Column 709 keer gelezen

Als er sprake is van een scheiding staat niet alleen het leven van de ouders op z'n kop, maar ook zeker dat van de kinderen. Er gaat heel veel veranderen, soms zijn ze bij papa, soms bij mama en er komen twee huizen. Het fijnst is als ze op dezelfde school kunnen blijven en hun vrienden kunnen houden, maar dat kan niet altijd.

Kinderen moeten mee in de scheiding van hun ouders, daarin hebben ze geen keus. Wat kun je als ouders doen om het de kinderen wat gemakkelijker te maken? Maak het ze ieder geval duidelijk dat zij absoluut geen schuld hebben aan de scheiding. Ook als het kind zijn/haar slaapkamer had opgeruimd, betere punten had gehaald op school of bruine bonen lekker had gevonden, dan was er evengoed een scheiding gekomen. Wijs niet naar de andere ouder als veroorzaker van alle ellende. Doe ook geen beloftes die je niet waar kunt maken. En voorkom ook dat het kind in een loyaliteitsconflict terecht komt. Wat jij als ex-partner ook van die ander vindt: dat is jouw mening als ex-partner. De kinderen hebben een vader en een moeder (vader-vader/moeder-moeder) en daar willen ze niets verkeerds over horen...

'Mocht je negatieve gevoelens hebben over je ex, deel die dan nooit met je kind'

Mocht je negatieve gevoelens hebben over je ex, deel deze dan met iemand anders, maar nooit met je kind. Belangrijk is ook dat ouders er voor waken dat de kinderen niet over hen gaan 'moederen'. Een kind is een kind, hoe volwassen ze zich soms ook gedragen, het is niet de geschikte persoon om bij uit te huilen en je problemen mee te bespreken. Zorg ervoor dat kinderen de mogelijkheid krijgen om op hun eigen manier alle emoties rond te scheiding te verwerken.

Dolblij
Dolblij en trots ben ik dan ook dat ik al acht jaar met Mieke samenwerk. Ik maak met de ouders het ouderschapsplan. Hierin staan alle afspraken met betrekking tot de kinderen. Dit gaat veel verder dan waar zijn ze wanneer. Ik heb kinderen en ben gescheiden, maar in gesprek gaan met kinderen is toch een vak apart. Dus dat doet Mieke. Het is niet verplicht, het is een mogelijkheid. Mieke kijkt hoe de kinderen in de scheiding staan en geeft hen tips. Ik ontvang een verslag en neem dat met de ouders door. De uitkomsten nemen we mee in het opstellen van het ouderschapsplan. Kinderen voelen zich gehoord en dat is belangrijk voor de toekomst.

Meer weten? Patricia Franken Scheidingsbemiddeling

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant