Hans Lucassen.
Hans Lucassen.

Schrijver Hans Lucassen uit Boxmeer wint publieksprijs 'BoekGoud'

Human Interest 832 keer gelezen

BOXMEER | Uitgeverij Boekscout overhandigde op 31 maart 2017 het felbegeerde BoekGoud aan de auteurs van de boeken die werden gelezen, geprezen en uiteindelijk gekozen tot ultieme favoriet door de publieks- en vakjury. De Boxmeerse schrijver Hans Lucassen won de publieksprijs.

Hans Lucassen won de publieksjuryprijs met het boek 'Uitzien naar Gerechtigheid'. Dit boek werd door het publiek verkozen tot winnaar in het genre 'Geloofszaken'.

Lovende woorden
Enkele lovende woorden van de stemmers luidden: "De schrijver Hans weet op een voortreffelijke manier over het onderwerp 'uitzien naar gerechtigheid' te schrijven. Zijn manier van schrijven is sprankelend, boeiend en zeer betrokken."
Ook liet een van de lezers op Hans stemde weten dat Hans eigenlijk filosoof had moeten worden: "Hans is/was jurist, maar had eigenlijk filosoof moeten worden, want dat is de strekking van het boek, dat ik met veel plezier gelezen heb."

Gerechtigheid
Het boek van Lucassen draait om gerechtigheid. In 'Uitzien naar Gerechtigheid' wil de 65-jarige Boxmerenaar lezers inzicht geven in wat gerechtigheid nu precies inhoudt. Daarbij geeft Lucassen bewust geen leidraad mee, maar wil hij aan de hand van verschillende invalshoeken inspireren 'om het juiste te doen'. "Mensen moeten zich vaker beseffen dat ze mensen moeten behandelen zoals ze zelf ook behandeld willen worden", aldus Lucassen in een eerder interview met deze krant.

Goed antwoord
'Gerechtigheid is een woord met bijzondere inhoud. Wat is gerechtigheid en hoe kan dit in de praktijk worden gebracht?' Met die vraag opent de flaptekst. "Om een goed antwoord te kunnen formuleren, heb ik een veelvoud aan bronnen geraadpleegd. Gemene deler in het boek is gerechtigheid in de zin dat ieder tot zijn recht komt. Helaas wordt dat niet altijd zo gevoeld of is het niet zo", legt Lucassen uit, die voor zijn pensionering werkzaam was als advocaat. "En zodoende van dichtbij heb gemerkt en gevoeld hoe rechtvaardigheid wordt ervaren door mensen."

Publieksprijs
Door het lezende publiek werd bepaald wat zij de beste boeken van 2016 vonden. Dit vond plaats via een online systeem waarbij lezers naast hun stem een onderbouwd oordeel achter moesten laten waarom dit boek de publieksprijs verdiende. Deze publieksprijzen werden opgesplitst in twee ronden. In de eerste ronde werden er uiteindelijk winnaars verkozen in een eigen genre, in de tweede ronde werd er een overall publiekswinnaar bepaald, die met die titel uiteindelijk 750 euro in de wacht sleepte.

De BoekGoud verkiezing
Alle boeken die tussen 1 februari 2016 en 31 januari 2017 werden uitgegeven door de uitgeverij, maakten kans op de vakjuryprijs en de overall publieksprijs. Twintig auteurs werden door het publiek verkozen tot winnaar in hun eigen genre. Losstaand van deze publieksprijzen nomineerde de vakjury negen auteurs in drie categorieën. Alle genomineerde auteurs reisden af naar Soest om erachter te komen wie de ultieme kroon op het werk zou winnen.

Nieuw jasje
De BoekGoud prijs werd dit jaar door Uitgeverij Boekscout in een geheel nieuw jasje gestoken. De uitgeverij, die dit jaar haar tienjarig jubileum viert, wilde met de prijs auteurs stimuleren om met hun schrijftalent aan de slag te gaan. Erwin de Haan, directeur van uitgeverij Boekscout: "Deze prijzen gelden echt als de bevestiging voor het harde werk van de auteur."
Alle auteurs die in het jaar 2016 een contract tekenden bij Boekscout, maakten automatisch kans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant