Vanaf links mentor Sam Lavrijsen, leerlinge Djennes en moeder Mariëlle Noij. (foto: Jos Gröniger)
Vanaf links mentor Sam Lavrijsen, leerlinge Djennes en moeder Mariëlle Noij. (foto: Jos Gröniger)

Tevreden gezichten op 'superschool' Elzendaalcollege Gennep

Onderwijs 2.166 keer gelezen

GENNEP | Het Elzendaalcollege in Gennep werd in februari door het magazine Elsevier uitgeroepen tot superschool. Die kwalificatie is gebaseerd op de vooruitgang die leerlingen boeken, maar Elzendaalcollege Gennep is meer. "Op deze school telt iedereen mee. Het is een grote familie", zegt leerlinge Djennes Noij (13) uit Gennep.

Door Jos Gröniger

Djennes is leerling in het eerste jaar van de VMBO-richting Basis. "Waarom ik voor het Elzendaalcollege gekozen heb? Vanwege de drie uur gym per week. Dat is mooi."

Tijd voor leerling
Nu het eerste leerjaar de eindfase nadert ervaart de openhartige puber Djennes dat er meer is dan gym. "Ook de andere lessen zijn leuk. Maar het fijne is dat de docenten tijd voor je hebben. Daarnaast doen we in het jaar ook andere activiteiten. Zo zijn we gaan skiën en binnenkort mogen wij met de klasgenoten zelf een activiteit organiseren met de mentor. Waarschijnlijk gaan we barbecueën."

Goede indruk
Ook de ouders van Djennes hadden een goede indruk van het Elzendaalcollege Gennep dat om de hoek ligt bij de familie Noij. De fysieke afstand gaf niet de doorslag. Het gevoel bepaalde de schoolkeuze. "We zijn op meer open dagen van regionale scholen geweest. Hier op het Elzendaalcollege heeft ze enkele meeloopdagen meegemaakt en die bevielen haar goed. Djennes gaf aan dat ze het liefst naar Gennep wilde omdat de school niet zo massaal is. Dat strookte ook met ons idee. Mijn man ging hier vroeger ook naar school. En we hoorden goede berichten over het Elzendaal", zegt moeder Mariëlle Noij.

Aandacht
Djennes valt haar moeder bij. "Het is hier kleinschaliger. Alle docenten kennen je, ook al heb je van niet iedereen les. Ik kan hier me zelf zijn waardoor ik me veilig voel."
De aandacht is ook in het leslokaal prominent. "In het VMBO streven we ernaar om kleine klassen te vormen. Er is veel aandacht voor het kind", zegt mentor Sam Lavrijsen, die als docent Maatschappijleer, Aardrijkskunde en ICT voor de klas staat.
De net 30-jarige mentor werkte in het verleden op scholen in Noord-Brabant en maakte enkele jaren geleden de stap over de Maas naar het Elzendaalcollege in Gennep. "Het bevalt me hier prima. Het grote verschil met de vorige scholen is de wijze van benadering. Er is wederzijds respect. De leerling is een mens, je lacht er mee en je werkt ook samen. Verder is de communicatie open waardoor zaken snel opgelost worden."
En dat het werkt kan Djennes' moeder beamen. "De lijntjes zijn kort, er is bij een probleem snel contact. En via het volgsysteem Magister blijf je steeds op de hoogte. Dat is erg prettig."

'Op deze school telt iedereen mee. Met aandacht en respect voor elkaar'

Superschool
Het Elzendaalcollege in Gennep en Boxmeer werden begin dit jaar met ruim 40 andere Nederlandse scholen door het blad Elsevier uitgeroepen tot Superschool. Een prachtig resultaat waar het personeel en leerlingen trots op zijn. "De school is getoetst aan een aantal criteria zoals het aantal leerlingen dat slaagt of naar een volgend schooljaar mag. Het gaat daarbij om de op- en afstroom. Je wordt beoordeeld of je als school leerlingen naar een hoger niveau kunt brengen. En daarin slagen we goed. Het geeft ook voldoening als je ziet dat bijvoorbeeld een leerling die binnenkomt op VMBO-niveau doorstroomt en met het MAVO-diploma de school verlaat. En dat komt hier veel voor", besluit Sam Lavrijsen.
Meer informatie over Elzendaalcollege Gennep of Boxmeer op www.elzendaalcollege.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant