‘de Boom van Gelijkheid’ van Metameerleerlingen Jaimy van der Ende en Zara Jegerings; te zien in Overloon. (foto: Lory Caldarella/Metameer)
‘de Boom van Gelijkheid’ van Metameerleerlingen Jaimy van der Ende en Zara Jegerings; te zien in Overloon. (foto: Lory Caldarella/Metameer)

Vrijheid door de ogen van een leerling: 'Mag zijn wie ik ben'

Onderwijs 489 keer gelezen

BOXMEER | 'Ik mag zijn wie ik ben.' Vrijheid geef je door. Jenaplanleerlingen van Metameer in Boxmeer bespraken dit actuele thema in een vakoverstijgend project over vrijheid. Zij zagen in dat hun beleving van vrijheid in Nederland niet overal zo vanzelfsprekend is. Als onderdeel van dit project maakten leerlingen eigen kunstwerken. Deze zijn te zien in het Oorlogsmuseum in Overloon en in de bibliotheek van Boxmeer.
 
In het vrijheid-project dachten de jenaplanleerlingen na over wat vrijheid voor hen en een ander betekent. Het thema hebben zij vanuit meerdere invalshoeken onder de loep genomen. Leerlingen bezochten in een projectweek het Oorlogsmuseum Overloon, waar ze luisterden naar veteranen die hebben gediend zoals in oorlogsgebieden in Kabul, Bosnië-Herzekowina of Uruzgan. Daarnaast lazen zij een boek dat paste bij het onderwerp. Door te lezen identificeren scholieren zich met een fictief personage en ervaren zo situaties zonder ze werkelijk hoeven mee te maken. Metameer en de bibliotheek van Boxmeer stimuleren op deze manier 'identificerend lezen' bij jongeren. Over de Eerste en Tweede Wereldoorlog hielden de tweedeklassers een presentatie bij geschiedenis.
 
Exposities
De beelden en verhalen over vluchtelingen, oorlogsgebieden en mensenrechten hebben leerlingen gebruikt voor hun eigen tekening, 3D-kunstwerk, lied, dans of stopmotion. Die oproepen tot meer verdraagzaamheid tegenover mensen met een andere godsdienst, huidskleur, seksualiteit of geslacht. 
Nieuwsgierig geworden? De kunstwerken van de derdeklassers van Metameer zijn tot half mei te zien in een tentoonstelling in het Oorlogsmuseum in Overloon en worden toegelicht door de leerlingen zelf. De werken van de tweedeklassers worden tentoongesteld in de bibliotheek van Boxmeer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant