Porgy Franssen (links) speelt in 'De Advocaat' de titelrol. (foto: Ben van Duin)
Porgy Franssen (links) speelt in 'De Advocaat' de titelrol. (foto: Ben van Duin)

Koningsdrama over ondergang advocaat

Kunst en cultuur 235 keer gelezen

CUIJK | 'De Advocaat' -geschreven door Ilja Leonard Pfeijffer- vertelt het verhaal van Bram Moszkowicz. Een strafrechtadvocaat uit Maastricht die de beste van Nederland moet worden. Omdat zijn vader de beste was. Een vader die hij niet mag teleurstellen. Een verhaal van verborgen verdriet en de daaruit voortvloeiende permanente ondraaglijke druk om te slagen. En op woensdag 3 mei te zien in de Schouwburg Cuijk.

'De Advocaat' wil geen rol spelen in dit verhaal en stapt eruit. Op het hoogtepunt van zijn succes brengt hij zichzelf willens en wetens ten val. Alleen door de grootste teleurstelling in zijn vaders leven te worden, kan er voor de ideale zoon ruimte komen voor zijn eigen, nog te schrijven verhaal.
Porgy Franssen speelt de titelrol in het stuk dat vrijelijk gebaseerd is op het leven en de carrière van Bram Moszkowicz die in 2013 uit het ambt werd gezet. Het stuk is echter geen reconstructie van de werkelijkheid. Pfeijffers' toneelstuk behoort nadrukkelijk tot het terrein van de fictie.

De cast
Artistiek leider Michel Sluysmans regisseert een indrukwekkende cast met vaste Toneelgroep Maastricht-acteurs (Hans Trentelman en Hans van Leipsig) aangevuld met o.a. Porgy Franssen (Moordvrouw ), Viktor Griffioen (The Sadists), Karien Noordhoff (Smeris ) en Dries Vanhegen (het Nationale Toneel). Voor Sluysmans is het na Not the Tommy Cooper story de tweede grote zaal regie bij Toneelgroep Maastricht. Met Ilja Leonard Pfeijffer werkte hij eerder samen bij zijn gezelschap 'Annette Speelt', waarvoor Pfeijffer twee stukken schreef. Net zoals in Sluysmans' eerdere producties componeert Vincent van Warmerdam de muziek.

De voorstelling is woensdag 3 mei om 20.15 uur in de Schouwburg Cuijk en duurt circa drie uur, inclusief pauze. Kaarten à 22,50 euro via www.schouwburgcuijk.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant