Ietje Pinckers van jubilerende stichting Jacques van Mourik: 'De invloed van de kunstenaarsgemeenschap rond Plasmolen op deze regio was erg groot.' (foto: Ingrid Driessen)
Ietje Pinckers van jubilerende stichting Jacques van Mourik: 'De invloed van de kunstenaarsgemeenschap rond Plasmolen op deze regio was erg groot.' (foto: Ingrid Driessen)

'Het eerste kunstwerk kochten we voor 150 gulden'

Kunst en cultuur 856 keer gelezen

MOOK/PLASMOLEN | De Stichting Jacques van Mourik viert op zondag 14 mei haar 25-jarig bestaan met een jubileumexpositie in het Mookse gemeentehuis. "Ons eerste kunstwerk kochten we voor 150 gulden", vertelt mede-oprichtster Ietje Pinckers-van Roosmalen. "We hopen dat we met deze expositie jongeren warm kunnen maken voor de kunst."

Door Martijn Schwillens

De stichting werd 25 jaar geleden opgericht als ode aan de bekende kunstenaar Jacques van Mourik. "Het is eigenlijk een hommage aan de gehele kunstenaarsgemeenschap die zich vroeger vormde rond Plasmolen (ca. 1910-1940). Hun invloed op de streek is groot geweest. Het was hier nog een conservatief-katholiek gebied, arm. De pastoor had het hier nog voor het zeggen. De kunstenaars vormden een groep mensen die de regels doorbraken. Zij hielden muziekavonden en hebben Mook en omgeving cultureel enorm verrijkt." Ze lacht: "Jacques van Mourik heeft een bijna legendarische status. Ik ken oudere dorpsbewoners die trots zeggen dat ze nog bij hem op schoot hebben gepiest."

Eerst kunstwerk in drieën
"We lapten 25 jaar geleden ('Margreet Janssen Reinen, Miep Janssen Reijnen, Bas Sanders, Fred Pinckers en ikzelf') ieder honderd gulden om te kunnen starten. Niet veel later kochten we ons eerste werk van Jacques van Mourik voor 150 gulden", vervolgt Ietje. "Een lief portretje van een meisje dat naakt op de rand van het bed zat. Voor onze eerste tentoonstelling, nota bene in de oude koelcel van een voormalige slagerij, hadden we Jacques' dochter Ity uitgenodigd. Die draaide helemaal door toen ze dat schilderij zag. Razend was ze. Ze heeft ons daarna een half jaar lang gestalkt, want ze wilde het vernietigd hebben. De reden weet ik nog altijd niet. Op haar verzoek is het schilderij uiteindelijk in drieën gedeeld en een deel ervan hangt nu in het gemeentehuis."

Jubileumexpositie
Dergelijke eigenaardigheden doen zich anno 2017 niet meer voor, verzekert ze. En dus zullen alle beschikbare werken van Jacques van Mourik e.a. vanaf 13 mei te zien zijn in het gemeentehuis. "Bekende werken als het Groene Water en het Beekweggetje, maar ook minder bekende werken. Daarnaast exposeren we kunst (gedichten, tekeningen, foto's, schilderijen, beelden) van amateurkunstenaars die in het spoor van Jacques hun eigen kunstwerk hebben gemaakt. Ook tonen we tekeningen van leerlingen uit groep 7 en 8 die de bekende plekken op papier hebben gezet."

Lees meer over de jubileumexpositie van de stichting Jacques van Mourik in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 9 mei.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant