Femke ontmoet… Simone van Spetterpret
Femke ontmoet… Simone van Spetterpret

Femke ontmoet… Simone van Spetterpret

Zakelijk 739 keer gelezen


In Boxmeer ontmoet ik Simone Swinkels van Spetterpret, een sportieve, energieke, levendige, creatieve en gedreven vrouw. Samen wandelen we een heel stuk langs de Maas. Ondertussen vertelt ze honderduit over haar achtergrond, over het ontstaan en de ontwikkeling van haar bedrijf en over haar persoonlijke drijfveren en motivatie. Een verhaal van een betrokken ondernemer, met een warm hart voor jonge kinderen.

Begin jaren '80 kwam Simone in Boxmeer terecht door haar werk als gymdocent bij het Elzendaalcollege. Via het geven van zwangerschapsgym bij de Thuiszorg kwam Simone eind jaren '80 in contact met jonge ouders. Ze zette een postnatale cursus op en kreeg vragen van jonge ouders over zwemmen met de allerkleinsten. Vanuit die vragen ontstonden de eerste groepen voor baby- en peuterzwemmen bij het zwembad in Mill. Toen het baby- en peuterzwemmen groeide, hakte Simone de knoop door en zei ze haar baan bij het Elzendaalcollege op. Met succes rondde ze de opleiding voor baby-, peuter- en kleuterzwemmen af.

Spetterpret
BPK-zwemmen, zoals haar bedrijf aanvankelijk heette, ontwikkelde zich verder. Baby's werden peuters, peuters werden kleuters en er ontstond een nieuwe vraag. Omdat de ouders dolgraag met hun kinderen wilden blijven zwemmen bij Simone kwam er ook voorbereidende zwemles voor kleuters op de zaterdag- en zondagmorgen. In 2004 werd de naam Spetterpret gekozen. "De naam 'Spetterpret' dekt waar wij mee bezig zijn: pret in het water voor jong en oud," licht Simone toe. "Ik ben ervan overtuigd dat iederéén plezier kan beleven in water als het op de juiste manier wordt begeleid. Ik heb me gespecialiseerd in het begeleiden van ouders/verzorgers bij het zwemmen met hun baby, peuter of kleuter met als doel om de kinderen watervrij te maken, de zelfredzaamheid te bevorderen en de basistechnieken van het zwemmen op een speelse manier bij te brengen. De kwaliteitsaandacht ouder-kind en het plezier voor beiden staan voorop."

Boeken en CD's
In 2015 heeft Simone haar eerste boek geschreven: 'Zwemmen met je baby'. Dat boek staat boordevol tips en ideeën om samen met je kind plezier te hebben in het water en tegelijkertijd te werken aan zelfredzaamheid. Samen met het boek is een CD uitgekomen met liedjes die geschikt zijn voor baby's met een bijbehorend tekstboekje. Een tweede boek: 'Zwemmen je peuter en kleuter' is begin 2017 verschenen, evenals de peuter- en kleuter-CD met geïllustreerd tekstboekje.
Wat heeft Spetterpret te bieden?
Spetterpret geeft zeven ochtenden per week zwemlessen aan baby's, peuters en kleuters met hun ouders. Vanaf zo'n drie maanden na de geboorte tot aan het moment dat ze naar de reguliere zwemles gaan. De lessen worden gegeven bij Fitland Mill en Fitland Gennep. Spetterpret geeft begeleiding op maat. Ook kinderen met een beperking en hun ouders zijn van harte welkom.

De lessen: beleving en avontuur
Zelfredzaamheid is het hoofddoel van de baby-, peuter- en kleuterzwemlessen: Het risico op verdrinken zo klein mogelijk houden door kinderen spelenderwijs aan te leren wat ze kunnen doen als ze in het water vallen, zodat ze niet hulpeloos blijven liggen. Dit wordt wekelijks spelenderwijs geoefend. Regelmatig zijn er themaweken, waarin verschillende lessen in het teken staan van een thema. Zo waren het de afgelopen weken Paaslessen, compleet uitgewerkt, met Paashaasjes en eieren. 
De lessen van Spetterpret kennen een aantal vaste onderdelen die wekelijks terugkomen. "Die herkenbare structuur is voor de kinderen erg fijn" weet Simone. "Daardoor weten ze waar ze aan toe zijn. Daarbinnen vindt zoveel variatie plaats dat er geen twee lessen hetzelfde zijn." 

Meer informatie?
Ben je nieuwsgierig geworden naar de lessen van Spetterpret? Lees Simone's blog en volg gratis een proefles. Kijk voor meer informatie op de website www.baby-peuter-kleuter.nl. Daar zijn ook de boeken van Simone te bestellen. Spetterpret is te volgen op Facebook en Twitter (@spetterpret).
Voor het gehele interview zie www.femkeontmoet.nl. Hier vind je ook meer informatie over 'Femke Ontmoet'.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant