BiblioPlus wil een actieve rol spelen bij de aanpak van laaggeletterdheid in de regio.
BiblioPlus wil een actieve rol spelen bij de aanpak van laaggeletterdheid in de regio.

Bovengemiddeld veel laaggeletterden in Land van Cuijk

Algemeen Samenwerking Land van Cuijk 574 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | In de vijf gemeenten in het Land van Cuijk wonen gemiddeld veel meer laaggeletterden dan elders in de provincie Noord-Brabant. Het percentage laaggeletterden in Grave, Cuijk, Boxmeer, Sint Anthonis en Mill en Sint Hubert is 13 tot 16 procent, vergelijkbaar met steden als Breda en Tilburg en fors hoger dan het landelijke gemiddelde (11,9%).

Dat blijkt onderzoek van Cubbis, dat per wijk en kern onderzoek deed en daarmee gemeentes helpt om gericht met laaggeletterdheid aan de slag te gaan. "Brabant scoort als provincie dus relatief laag met ongeveer 10%. Maar dit percentage betekent toch dat 1 op de 10 Brabanders moeite heeft met het lezen of schrijven van Nederlands", vertelt projectleider Ilse Lodewijks (Participatie en Zelfredzaamheid) van Cubiss. "Maar in sommige gemeentes ligt het percentage flink hoger, tot wel 16 procent."
Juist de vijf gemeenten in het Land van Cuijk behoren tot die groep, terwijl buurgemeenten als Landerd (tot 5%) en Uden (tot 8%) veel lager scoren. Maar ook steden als Eindhoven en 's-Hertogenbosch scoren (veel) lager.

Laagdrempelige hulp
In Cuijk wordt op initiatief van de lokale CDA gewerkt aan een gerichte aanpak. De gemeente Boxmeer werkt al met zogeheten 'laagdrempelige hulp'. Directeur Cyril Crutz van BiblioPlus vertelt: "We nemen de verschillen tussen wijken natuurlijk mee, maar een aanpak per wijk is volgens mij te gefragmenteerd. Iemand die in de ene wijk woont, kan in een andere wijk naar de huisarts gaan. Dus we willen graag alle loketten alerter maken op signalen van laaggeletterdheid. Deze analyse is een bevestiging van iets waar we met zijn allen nog te weinig aan doen. En als je de cijfers moet geloven, kan het nog erger worden. Ook onder jongeren."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant