Schapen onder hoogspanningsverbinding Overloonse Duinen. (foto: TenneT)
Schapen onder hoogspanningsverbinding Overloonse Duinen. (foto: TenneT)

Schapen onder Hoogspanningsverbinding Overloonse Duinen

Landbouw / Visserij 400 keer gelezen

OVERLOON | De vrije strook onder de 150 kV- hoogspanningsverbinding Haps-Venray in de Overloonse Duinen is opnieuw ingericht. Samen met de gemeente Boxmeer zocht TenneT naar een oplossing voor de te hoge bomen en beplanting onder de hoogspanningsverbinding. Het gebied is omgevormd tot heide waar de Kempische heideschapen van Wim Jans kunnen grazen.

Het gebied werd donderdag feestelijk geopend met een heidelunch in aanwezigheid van wethouder Jeu Verstraaten.
Het bosgebied Overloonse Duinen werd in de jaren '50 onderbroken door de aanleg van de hoogspanningsverbinding van Haps naar Venray. De strook grond onder de hoogspanningsverbinding moet om veiligheidsredenen altijd vrij zijn van hoog opgroeiende beplanting. Er ontstond hierdoor een onaantrekkelijke kale lege strook in het bosrijke gebied. Het onderhoud was een tijdrovende en dure klus. Daarnaast kreeg het gebied de laatste jaren een steeds belangrijkere recreatieve functie waardoor de vraag om het gebied om te vormen tot een aantrekkelijke plek groter werd.

Herontwikkeling
De gemeente Boxmeer en TenneT zijn vorig jaar met elkaar om tafel gegaan om te kijken hoe dit anders zou kunnen. Met relatief beperkte inspanning bleek het gebied zich uitstekend te lenen voor de ontwikkeling van heide en schraal grasland. De ruige randen van het heidegebied zijn aantrekkelijk voor insecten zoals de nachtvlinder. Hét voedsel voor de nachtzwaluw. Door de open inrichting zien we ook meer jeneverbessen terug in het gebied.
Voor zowel TenneT als de gemeente leverde dit plan een win-winsituatie op. De gemeente heeft er een stuk aantrekkelijk recreatiegebied bij en TenneT bespaart kosten omdat jaarlijks kappen en snoeien tot het verleden behoort. Om te voorkomen dat de bomen en struiken weer uitlopen, lopen er af en toe Kempisch heideschapen om te grazen.

Green Deal
TenneT ondertekende vorig jaar samen met andere infrastructurele partijen in Nederland de Green Deal infranatuur. Het doel van deze Green Deal is het bevorderen van biodiversiteit door het combineren van natuur en infrastructuur. De hoogspanningsverbindingen van TenneT bieden een unieke kans om een positieve bijdrage te leveren aan de natuur. TenneT zoekt daarom samen met andere partijen continue naar mogelijkheden om natuur en biodiversiteit te bevorderen. Naast de ontwikkeling van de Overloonse Duinen lopen er vanuit TenneT gelijksoortige projecten bij o.a. Oisterwijk (Rozephoeve) en Maasgouw (Beegderheide). Daarnaast zijn er diverse initiatieven met terrein beherende organisaties zoals Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant