De Cuijkse schrijfster Cobi van Baars zag onlangs haar debuutroman 'Schipper & Zn.' uitgebracht worden.
De Cuijkse schrijfster Cobi van Baars zag onlangs haar debuutroman 'Schipper & Zn.' uitgebracht worden. "Je geeft alles wat je hebt tijdens het schrijven." (foto: Diana Derks)

'Achteraf erg blij dat ik manuscript heb opgestuurd'

Human Interest 1.112 keer gelezen

CUIJK | Cobi van Baars heeft onlangs haar debuutroman 'Schipper & Zn.' uitgebracht. De 49-jarige Cuijkenaar zag daarmee een langgekoesterde wens in vervulling gaan. "Ik heb een jaar lang getwijfeld om het manuscript naar de uitgever te sturen, maar achteraf ben ik enorm blij dat ik die stap heb gezet", verzucht ze.

Door Martijn Schwillens

November, regen, modderpoelen en een huis op een sompig erf aan de rand van het bos vormen de achtergrond van 'Schipper & Zn.' De titel is een knipoog naar Genesis, het eerste deel van de Bijbel, maar religieus is het boek allerminst. "Het is een vrij compact boek, dat gemakkelijk weg leest. Het bedrijf Schipper & Zn. wordt door het stel Ad en Eef ingehuurd om de tuin aan te leggen op een perceel dat ze hebben aangekocht. Mijn roman gaat over de strijd tussen een vader en zoon, waarbij de vader een dominant figuur is die zijn zachtmoedige zoon echt als hulpje ziet. Ad, de man van Eef, is weg op militaire missie en Eef zit wegens de aanleg een week lang in een caravan. Daar observeert ze de spanning tussen vader en zoon en schrijft een verhaal dat aan de werkelijkheid trekt."

Kwetsbaar
Het manuscript van het boek lag bijna een jaar op de planken voordat het op het bureau van de redacteur van Uitgeverij Atlas Contact belandde. "Ik heb altijd al lange verhalen geschreven, maar nooit de stap durven zetten", vertelt Cobi, die eveneens kunstenares is. "Je maakt je toch erg kwetsbaar. Statistisch gezien is de kans minimaal dat ze jouw boek uitkiezen, tenzij je BN'er bent. Uitgeverijen worden bedolven onder de boeken."
Uiteindelijk stuurt ze het manuscript naar Atlas Contact. "Omdat die al een paar schrijvers in hun portefeuille hebben die mij kunnen bekoren. Het is een soort van zandloper-effect. Je geeft alles wat je hebt tijdens het schrijven en daarna moet je afwachten of een uitgever er iets in ziet."

Beter worden
Na een tijdje wachten, komt het mailtje dat de uitgever enthousiast is. "Dat geeft zoveel energie", kijkt ze terug. "Ik kreeg een ervaren uitgever als eindredacteur, die met een paar grote auteurs heeft gewerkt. Want het grote doel is beter worden." En een debuut suggereert meer. Toch? "Er liggen al een paar manuscripten klaar die verdere uitwerking verdienen. Hopelijk denkt de uitgever er ook zo over", besluit ze lachend.
'Schipper & Zn.' is thans verkrijgbaar in alle (online) boekhandels en ook als e-book beschikbaar. Info: www.cobivanbaars.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant