Mook en Middelaar is hard op weg een 'seniorvriendelijke gemeente' te worden. Foto: Barry Rooijakkers.
Mook en Middelaar is hard op weg een 'seniorvriendelijke gemeente' te worden. Foto: Barry Rooijakkers.

Goed toeven voor senioren in Mook en Middelaar

Human Interest 532 keer gelezen

MOOK EN MIDDELAAR | Geldt Mook in de volksmond als het Wassenaar van Noord-Limburg, op voorzieningenniveau voor senioren timmert de gemeente Mook en Middelaar ook aan de weg. Het staat op het punt om toe te treden tot het selecte gezelschap van seniorvriendelijke gemeenten in de Euregio Rijn Maas.

Door Jos Gröniger

De gemeente Mook en Middelaar werd in 2015 door de Universiteit van Maastricht benaderd, en doorgelicht. Dat gebeurde nadat Mook gehoor gaf aan een oproep van de Euregio Rijn Maas. "Er werden tien gemeenten in deze Euregio gezocht, en wij hebben ons aangemeld", licht wethouder Karin Peters toe.

Programma
Het college van B en W in Mook en Middelaar stelt de raad voor om partnerovereenkomst te ondertekenen met euPrevent Senior Friendly Communities (SFC), waarin deelname aan het project Actief ouder worden vastgelegd wordt. EuPrevent is een gezondheidsbevorderingsprogramma van gezondheidsinstellingen in de Euregio Rijn Maas. Een van de programmalijnen die euPrevent ontwikkeld heeft is 'Actief ouder worden'. Het doel hiervan is het faciliteren van het tot stand brengen van seniorvriendelijke gemeenten met in het bijzonder zorgbehoevenden en de huidige en potentiële mantelzorgers. De aangegane overeenkomst geldt voor een periode van drie jaar.
Aan de hand van een analyse die in juni is uitgevoerd wordt door de gemeente vastgesteld waar de behoeften voor ouderen in Mook en Middelaar liggen. Dat gebeurt eind dit jaar. In de gemeente bestaat al een fors aantal voorzieningen voor ouderen. Zo organiseert de Algehele Hulpdienst (HD) in Mook, Molenhoek en Middelaarmaandelijkse activiteiten zoals de ontmoetingsmiddag. In Middelaar bestaat al enige jaren de eettafel. Voor uitbreidingen is een 'virtueel' budget van 15.000 euro beschikbaar. "We denken onder andere aan een Alzheimer Café in Molenhoek", aldus wethouder Peters.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant