Boswachter Bart van der Aa (tweede van links) geeft uitleg.
Boswachter Bart van der Aa (tweede van links) geeft uitleg.

Koningsven–De Diepen klaar voor start

Landbouw / Visserij 871 keer gelezen

MILSBEEK | Na jaren van onderhandelen, plannen maken en procedures doorlopen staat het prestigieuze afgravings- en natuurontwikkelingsplan Koningsven – De Diepen aan de vooravond van de fysieke start.

Na de zomer gaat in De Diepen de eerste schop de grond in. Op dinsdag 25 juli namen ruim twintig belangstellenden deel aan de excursie die Natuurmonumenten en Teunesen Zand en Grint in het gebied aan de voet van de Jansberg verzorgden. Wie in de toekomst het gebied dat ingeklemd ligt tussen Helweg en Zwarteweg wil bezoeken doet er in het natte seizoen verstandig aan waterbestendig schoeisel te dragen.Dat bleek ook uit de openingswoorden van boswachters Fons Mandigers en Bart van der Aa. Namens Natuurmonumenten, dat in de plantwikkeling nauw samenwerkte van ontgronder Teunesen, vertelden zij dat De Diepen in toekomst weer de inrichting krijgt die het ooit had. Voordat het gebied tot akkerland ontgonnen werd was het eeuwen een drassig stuk natuur. In de groene strook waar de door de jaren struikgewas en bomen weelderig tierden en recent nog runderen graasden wordt na het broedseizoen gewerkt. Het struikgewas wordt gerooid en vervolgens wordt de toplaag afgegraven. "Het maaiveld wordt veertig centimeter verlaagd en vervolgens wordt het ingezaaid", vertelt Mandigers de aanwezigen. "De dassenburcht blijft intact en de praktijk leert dat de das in vernieuwde omstandigheden goed gedijt", stelt Van der Aa. Ook zal het heringerichte gebied De Diepen een aantal nieuwe bewoners gaan begroeten. "Dit is al een vogelrijk gebied maar we verwachten dat er straks nog meer soorten hier neerstrijken."

Gebied
Koningsven – De Diepen is het grote natuurproject tussen de kernen van Ottersum en Milsbeek en het Reichswald. De Diepen is het gebied ten westen van de Zwarteweg in Milsbeek. Het Koningsven is het gebied tussen Zwarteweg en de bestaande zandput De Banen die al ruim dertig jaar bestaat. Zie ook www.koningsven.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant