Afbeelding

Blauwalg in Lovendaalsingel Grave

Landbouw / Visserij 176 keer gelezen

GRAVE | Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Lovendaalsingel in Grave. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met water van deze plas te vermijden. De gemeente Grave plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.

Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van 'blauwalgenbloei'. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden. Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen of het seizoen, vermindert de hoeveelheid blauwalg.

Wat doen gemeente en waterschap
De gemeente Grave en waterschap Aa en maas hebben de Lovendaalsingel in 2016 heringericht. De gracht is gebaggerd en natuurvriendelijk ingericht om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren. Tevens heeft de gemeente het cultuurhistorische karakter van de locatie versterkt door het weer zichtbaar maken van de contouren van de oude vestingwerken. Blauwalgen in het water blijven voorlopig een hardnekkig probleem. Achtergebleven slib kan er voor zorgen dat er nog voldoende voedingsstoffen aanwezig zijn voor blauwalgen om van te groeien. Gezien de recente herinrichting zal de ontwikkeling van (water)planten nog op gang moeten komen en dient het ecologisch evenwicht zich nog te herstellen. Waterplanten zorgen voor productie van zuurstof en concurreren met algen in groei. De verwachting is dat door de ontwikkeling van waterplanten en de grote invloed van het grondwater de waterkwaliteit op termijn zal verbeteren.

Advies aan omwonenden en gebruikers
Om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren doen we ook een beroep op u! De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water.
Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren maar kunnen ook in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door als gebruiker van het water het voeren van eenden te beperken en te voorkomen en uw hond niet nabij het water te laten poepen, draagt u zelf bij aan een gezonder en mooiere stadsgracht waar u langer van kunt genieten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant