Het gemaal Van Sasse in Grave stamt uit 1928 en ligt aan het einde van het riviertje de Raam.
Het gemaal Van Sasse in Grave stamt uit 1928 en ligt aan het einde van het riviertje de Raam.

Gemaal Van Sasse open en meedoen aan de waterweetjeswandelroute

Algemeen 339 keer gelezen

GRAVE | Het gemaal Van Sasse aan de Mars van Wijthdijk in Grave is zondag geopend voor publiek. Rondleiders nemen bezoekers mee terug in de tijd en kijken in de toekomst. Ook de vispassage in Grave is te bezoeken.

Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal dat gerealiseerd is door voormalig waterschap De Maaskant. Het gemaal werd gebouwd rond 1928 voor het waterbeheer in het Land van Cuijk en ligt aan het eind van het riviertje de Raam. Vanaf de oprichting in 1921 werkte waterschap De Maaskant aan de waterbeheersing. Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas, bij de oude haven in Grave, te krap, ook voerde de Raam zuur Peelwater aan. In diezelfde tijd werd er bij Grave een stuw (en sluis) in de Maas gebouwd om het Maaswater te reguleren. Rond 1950 en nog eens in 1981 is een deel van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd naar Jhr. Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant.
Stuwen en gemalen zijn barrières voor vissen. Daarom werd onder het gemaal een doorgang voor vissen gebouwd. Via de waterweetjeswandelroute, die begint en eindigt bij Van Sasse, komt de wandelaar hierover alles te weten.
Iedere laatste zondag van de maand kunnen bezoekers van 13.00 uur tot 17.00 uur terecht bij Van Sasse.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant