Foto: Ed van Alem
Foto: Ed van Alem

Graafs onderzoek haalt adviesstuk over één Land van Cuijk hard onderuit

Algemeen 526 keer gelezen

LAND VAN CUIJK | Onderzoeksbureau Berenschot slaat de plank mis met het adviesstuk Een ongekende bestemming, een rapport over verregaande bestuurlijke samenwerking tussen de vijf Land van Cuijkse gemeenten. Bestuurlijk onderzoeksbureau Partners en Pröpper laat dat in een eigen rapport, dat op verzoek van B en W Grave is vervaardigd, in niet mis te verstane bewoordingen weten.

Met termen als 'onvoldoende basis voor een goede besluitvorming', 'conclusies staan onvoldoende stevig', 'de aanbevelingen zijn niet adequaat'. 'geen deugdelijke onderbouwing' en 'de keuzeopties voor de toekomst zijn onvolledig', wordt het Berenschot-rapport hard onderuit gehaald. Het rapport zou ook 'te veel voorsorteren op de bekende oplossing van schaalvergroting.'
In opdracht van een regieteam van de vijf Land van Cuijkse gemeenten zijn Berenschot en Van der Velden in de afgelopen maanden aan de slag geweest met het zoeken naar de beste bestuurlijke samenwerkingsvorm tussen de vijf gemeenten. Uit het advies dat onlangs verscheen blijkt dat de vijf het beste kunnen opgaan in één gemeente Land van Cuijk met kerndemocratie. Dat wil zeggen dat de dorpen met een eigen dorpsraad inspraak moeten blijven hebben.
Enkele citaten uit het rapport van Partners en Pröpper, gezien uit Graafs perspectief, op een rij: De voorgenomen besluitvorming op korte termijn moet opgeschort moet worden. De inhoudelijke discussie over voor of tegen herindeling moet worden vermeden. Het analysekader en de feitelijke analyse van de situatie in het Land van Cuijk moeten ingrijpend versterkt en verbeterd worden voordat een goed onderbouwde besluitvorming mogelijk is. Er moeten meer en betere keuzeopties worden ontwikkeld en uitgewerkt worden. Het is zaak om vanuit Grave als eenheid naar de regio op te treden. Dit vraagt op korte termijn eerst een intensief 'intern' proces binnen gemeente Grave.

Raadsbijeenkomst
De gemeenteraden van het Land van Cuijk houden woensdag 30 augustus van 19.30 uur tot 22.00 uur in de Schouwburg Cuijk een openbare werkbijeenkomst. Het conceptrapport Een ongekende bestemming en het advies van procesbegeleider Peter van der Velden worden besproken. Op 20 september besluiten de afzonderlijke raden over de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.

 

 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant