Afbeelding

Maasheggen rooien mag, tegen bepaalde voorwaarden

Algemeen 306 keer gelezen

BOXMEER | Van de PK-fractie mogen meidoornheggen worden gerooid om bredere doorgangen voor landbouwmachines mogelijk te maken in het Maasheggengebied. Wel moeten jonge heggen terug worden geplant in het gebied. Ook LOF en CDA zien dat zitten, de VVD in principe ook. De SP niet en VDB/LO beraadt zich nog.

Raadslid Sjoerd van Lierop van oppositiepartij PK is het gesteggel tussen Boxmeers wethouder Jeu Verstraaten en de Maasheggenboeren zat. Wethouder en ZLTO komen er maar niet uit als het gaat om de manier van beheren van de landbouwgronden in het cultuurlandschap. Van Lierop: "Wij zijn in gesprek, wij gaan aan de slag', hoor ik de wethouder al enkele keren zeggen. Maar ik zie geen vooruitgang in het overleg tussen de ZLTO en de wethouder. Het is gewoon een vertrouwenskwestie. Om de impasse te doorbreken mogen boeren wat PK betreft doorgangen breder maken door heggen weg te halen. Als er dan maar elders nieuwe worden aangeplant." Marcel Derks, voorzitter van ZLTO Boxmeer, liet al eerder weten dat wethouder Jeu Verstraaten (VDB/LO) niets wil weten van het verwijderen van bestaande Maasheggen.
Fractieleider Twan Stiphout van coalitiepartij CDA is aangenaam verrast door het standpunt PK. "Onze insteek is maatwerk leveren. Een beperkt aantal heggen mag worden weggehaald, met herplantplicht. Belangrijk is dat het vertrouwen tussen de partijen weer wordt hersteld." Stiphout vreest anders dat het verkrijgen van de Unesco-status een probleem wordt. "Samenwerking moet het verhaal immers sterker maken."
Coalitiepartner LOF is het met het CDA eens "Boeren moeten kunnen blijven boeren", stelt LOF-fractieleider Frans van der Zande. Derde coalitiepartner VDB/LO beraadt zich nog, volgens fractieleider Johan Hermanussen. De SP is bij monde van fractieleider Johan Koelman tegen het rooien. "Het karakter van cultureel erfgoed moet je niet aantasten."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant