Fractievoorzitter van CDA-Grave Ben Peters.
Fractievoorzitter van CDA-Grave Ben Peters.

CDA-Grave: 'Schort besluit één Land van Cuijk op'

Algemeen 351 keer gelezen

GRAVE | CDA-Grave wil uitstel over het wel of niet opgaan van de gemeenten Boxmeer, Cuijk, Grave, Mill en Sint Hubert en SInt-Anthonis in één gemeente Land van Cuijk. Dat zegt fractievoorzitter Ben Peters.

Met het uitkomen van het adviesrapport van Berenschot op 21 juni is naar de mening van het CDA-Grave een nieuwe fase in de discussie over het Land van Cuijk aangebroken. Het advies van het onderzoeksbureau houdt kort gezegd in: komen tot één gemeente in het Land van Cuijk en de betrokkenheid van inwoners behouden door lokale kerndemocratie op te zetten. Voor het CDA-Grave staat voorop dat, voor er een besluit valt over een Land van Cuijk, deze burgerparticipatie met kerndemocratie eerst concreet handen en voeten moet krijgen. "Dit laatste is niet uitgewerkt", zegt Ben Peters, fractieleider van CDA-Grave.
Peters zet in op uitstel van de besluitvorming over het te vormen Land van Cuijk. "Ik ben niet tegen één gemeente Land van Cuijk, maar alleen 'voor of tegen een fusie', is niet voldoende voor een overwogen besluit", legt Peters uit.
Peters: "Mensen willen horen hoe we het gaan regelen. Als er burgerinbreng op lokaal niveau blijft, pas dan gaan mensen mee in het idee van één gemeente Land van Cuijk. Dan komt de schaalvergroting in een ander perspectief te staan."
Peters heeft een beeld hoe het zou moeten. Zijn uitleg roept wel weer nieuwe vragen op. Peters: "Er zijn al wijk- en dorpsraden, maar die hebben nu bestuurlijk weinig invloed. Leden van de burgerraad moeten verkozen worden. Zij krijgen een burgerbegroting. Met een mandaat van hun achterban kunnen zij zelf beslissen over de inrichting van de openbare ruimte en over geld uitgeven aan lokale activiteiten en verenigingen. Daarboven staat een burgemeester en zijn er vak-wethouders die in opdracht van de gemeenteraad besluiten nemen over gezamenlijke onderwerpen, zoals huisvesting of werkgelegenheid. Daarin kun je samen iets bereiken."
Het CDA-Grave deed zelf onderzoek. Op de weekmarkt in Grave zijn zo'n honderd reacties verzameld over het idee van kerndemocratie. "Opvallend was dat 2 van de 3 respondenten aangeven voor één gemeente Land van Cuijk te zijn, met een kerndemocratie", zegt Peters. Op de vraag of Grave zelfstandig moet blijven, antwoordt 38 procent van de ondervraagden met ja, 59 procent met nee.
Dinsdag 20 september staat het vormen één Land van Cuijk op de agenda van de vijf gemeenteraden. Peters: "Waar die deadline vandaan komt weet ik niet, maar het is een ongelukkige datum."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant