Links de entree van het Graafs Museum.
Links de entree van het Graafs Museum.

Vijf hoorcolleges over Grave in bibliotheek

Algemeen 247 keer gelezen

GRAVE | Het Graafs Museum houdt op 19 september, 3 17, 31 oktober en 14 november (steeds vanaf 19.30 uur) zogenaamde hoorcolleges in de bibliotheek van Grave.

Verschillende sprekers behandelen tijdens die bijeenkomsten uiteenlopende thema's. Vijf verrassende verhalen worden door vier docenten verteld. De colleges zijn informatief en laagdrempelig.
Grave, stad aan het water is het eerste thema in de serie. Voor de Graafse geschiedenis is de ligging van de stad aan het water van doorslaggevende betekenis geweest. De Zuiderwaterlinie, van Bergen op Zoom tot aan Grave, wordt door Leon Vankam behandeld. Archeologisch is er ook veel te vertellen over Grave en de kerndorpen. Martien Koolen vertelt verhalen over hoe aan de hand van de vondsten is te zien hoe mensen in Grave leefden. In de naamgeving van de Graafse straten zit een flink stuk historie verstopt. Zou je alle machthebbers van Grave een straat willen geven, dan kom je ruimte te kort. Leny van Lieshout is kenner bij uitstek als het over historisch Grave gaat. Zij vertelt over geloof en macht, over hoe de protestantse en de roomse bestuurlijke en kerkelijke macht elkaar meerdere malen afwisselden, over hoe de politieke kleur en het geloof van de machthebbers met elkaar samenhingen.
Waar heeft Grave de twijfelachtig eer van de meest belegerde stad aan te danken? Jan Timmermans geeft een hoorcollege over dit onderwerp. Duizenden weerloze en onschuldige Gravenaren lieten het leven. WO2 staat vers in het geheugen en herdenken we jaarlijks. Een nieuw monument op het Torenplein met de namen van omgekomen Gravenaren is een initiatief van Timmermans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant