Marlies Verstappen (links) en Marion Reefs, beiden kregen ze de diagnose borstkanker, willen met de oprichting van Pinkmama samen strijd leveren tegen de ziekte.
Marlies Verstappen (links) en Marion Reefs, beiden kregen ze de diagnose borstkanker, willen met de oprichting van Pinkmama samen strijd leveren tegen de ziekte.

Beurs en de Pinkmamamap hebben nu de hoogste prioriteit

Algemeen 345 keer gelezen

VIERLINGSBEEK | Marlies Verstappen en Marion Reefs komen uit Vierlingsbeek. Voordat ze beiden te horen kregen dat ze borstkanker hebben, kenden ze elkaar niet. De onheilstijding van de dokter veranderde dat. Door het noodlot zijn ze inmiddels elkaars beste maatjes. Daar bleef het niet bij. Met enkele vriendinnen zijn ze bijna dagelijks doende met het ambitieuze Pinkmama. Een project dat almaar groter wordt.

Nee, dit wordt geen zielig verhaal met veel geweeklaag en tranen. Integendeel. Het verhaal dat de twee aan iedereen willen vertellen, ademt daadkracht en optimisme uit. 'Niet bij de pakken neer gaan zitten, daar heeft niemand wat aan. Vier het leven', willen Marion Reefs (55) en Marlies Verstappen (35) het liefste van de daken schreeuwen. Weet je wat, besloten ze samen, we schreeuwen het gewoon van de daken.
Dat doen ze nu bijna letterlijk met Pinkmama. Dat het een afgeleide is van Pink Ribbon, moge duidelijk zijn. "Maar daar houdt het dan ook mee op", haast Reefs zich te zeggen. "Pink Ribbon is vooral gebaseerd op geld inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar borstkanker. We vinden dat natuurlijk geweldig. Marlies plukt daar nu de vruchten van. Onderzoek is erg belangrijk voor de toekomst van de borstkankerpatiënt. Maar wij willen niet simpelweg geld ophalen. We zochten naar een project waarmee we vrouwen met borstkanker direct kunnen helpen. En ook hun vrienden en familie, want die hebben er net zo goed mee te maken. Marlies en ik zijn ervaringsdeskundigen. We weten hoe het is om met een slecht-nieuwsgesprek te maken te krijgen. Hoe hoog je dan naar beneden kunt donderen. Je krijgt veel hulp aangeboden maar voelt je toch vaak eenzaam. De omgeving kan er moeilijk mee omgaan. Sommigen weten niet wat ze moeten zeggen, of ze dat wel moeten doen. En zo is er veel meer. Denk aan borstprotheses en pruiken. Soms krijgen vrouwen met borstkanker dat al aangeboden nog voordat ze goed en wel in het behandelingstraject zitten. Dat gaat veel te snel. Met Pinkmama willen we daar verandering in brengen. We zijn druk doende met de organisatie van een speciale beurs en een Pinkmamamap. Of dat ook zo gaat heten, weten we nog niet." De Vierlingsbeekse is nauwelijks te stuiten. Pinkmama, dat een gebied bestrijkt in de driehoek Nijmegen, Venlo, Uden, moet gewoon slagen, zo straalt ze aan alle kanten uit. Maatje Marlies kan haar niet bijvallen, zij is niet bij het gesprek aanwezig. Wel Reefs' vriendin Fabiënne van Wely. De Boxmeerse heeft zich met enkele anderen vriendinnen met hart en ziel achter het project geschaard. "Zoiets doe je gewoon. Geen discussie. Je maakt het van dichtbij mee, je wilt helpen. Ieder heeft zijn eigen taken."
Terug naar de Pinkmamamap. Wat behelst dat eigenlijk? Marion Reefs gaat er eens goed voor zitten. "Waar zal ik beginnen? De bedoeling is dat de map direct door de arts wordt uitgereikt, nadat een vrouw van hem of haar te horen heeft gekregen dat ze borstkanker heeft. Daarin staan heel veel simpele tips, door ons verzameld. Er staan adressen en telefoonnummers in die handig kunnen zijn. Wij geven geen advies over bijvoorbeeld welke pruik de vrouw het best kan nemen of naar welke arts ze moet gaan. Daar moet ze zelf over beslissen." Momenteel wordt met diverse artsen overleg gevoerd of ze de Pinkmamamap willen afgeven na een slecht-nieuwsgesprek. De beurs en de map hebben nu de hoogste prioriteit. Dat heeft alles met Marlies te maken. Van Wely: "Voor haar is het geen kwestie meer van jaren, maar van maanden. Voordat ze er niet meer is, willen we haar de eerste resultaten van Pinkmama laten zien."

Pinkmama-beurs
Woensdag 13 september is in zaal Riche in Boxmeer vanaf 19.30 uur de Pinkmama-beurs met heel veel informatie omtrent borstkanker. Er is ook een loungehoek. Entree is gratis, iedereen is welkom. Die dag en 14 september staat Pinkmama ook met een infokraam op de Bedrijvig Beurs in Cuijk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant