Liesbeth van Heeswijk.
Liesbeth van Heeswijk.

OPINIE Voor één euro op de eerste rang

Algemeen 908 keer gelezen

BEERS | Wie wil dat nou niet? Gemeente Cuijk heeft een oude boerderij, De Bungelaar, te koop voor één euro.

Deze boerderij is gelegen aan de Kraaijenbergse Plassen in Beers op maar liefst 11.000 vierkante meter grond. U betaalt slechts één euro omdat er van u verlangd wordt dat u de boerderij ook inricht voor bijvoorbeeld een roeivereniging, duikclub of museum. U initieert een recreatieve/ toeristische ontwikkeling en dan staat het u vrij om er op deze A-locatie een fraaie horecagelegenheid van te maken mét een ruime bedrijfswoning. Hoe kan het zijn dat niet iedereen weet van deze verkoop? Zouden er niet meer ondernemers geïnteresseerd zijn in die locatie? Vanwege die ene euro? Hoe kan het zijn dat het zo lang duurt voor er een ontwikkeling plaatsvindt? Vanwege die ene euro? Want het riekt natuurlijk naar staatssteun en dat moet uitgesloten worden. Waarom wordt het pand met de grond niet verkocht aan de hoogste bieder met de mooiste plannen? Maandag 25 september aanstaande gaat de gemeenteraad van Cuijk hierover beslissen.
Het pand met de grond is natuurlijk veel meer waard dan één euro. De deal  is zó gemaakt dat in ruil voor het huisvesten van maatschappelijke functies (roeivereniging, museum etc.) de ondernemer maar één euro hoeft te betalen. Maar juist omdat  de maatschappelijke functies binnen de deal met de ondernemer zijn verpakt, krijgen we gedoe. Zo moeten we veel regeltjes met elkaar afspreken en blijkt op de korte of de lange termijn dat regeltjes ook anders uitgelegd kunnen worden. Kent u dat fenomeen? Tsja, en deze maatschappelijke functies mogen er gratis zitten. Leuk, maar hoe leg je dat dan weer aan die andere verenigingen uit.
Kortom: vraag als gemeente een marktconforme prijs voor dat wat je te bieden hebt. Laat de maatschappelijke functies buiten de deal, dat is gewoon een overheidstaak. Dan houd je alles transparant. Er wordt wel eens geroepen dat wij als Liberaal Land van Cuijk tegen een ontwikkeling van de Bungelaar zijn. Niets is minder waar. Wat ons betreft was er vier jaar geleden al gestart met een ontwikkeling. Maar wij willen dat de verkoop van meet af zuiver is.  Dan hoeft er niemand voor één euro op de eerste rang.

Liesbeth van Heeswijk
(fractievoorzitter  Liberaal LvC)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant