Liesbeth van der Heijden Foto: D66 Cuijk
Liesbeth van der Heijden Foto: D66 Cuijk

OPINIE Doorpakken en stop met stemmingmakerij (reactie op opinie Liesbeth van Heeswijk)

Algemeen 1.379 keer gelezen

In De Schakel van begin september en recent op Kliknieuws schreef Liesbeth van Heeswijk, voorvrouw van Liberaal Land van Cuijk, een verhaal over de boerderij De Bungelaar is Beers. Het pand, aan de prachtige Kraaijenbergse Plassen op ongeveer een kilometer van het dorp, staat al jaren op een goede bestemming te wachten. Nu ben ik als Beersenaar natuurlijk erg blij dat Liesbeth zich tot in het lokale Hapse medium druk maakt over dit project, maar het zou nog fijner zijn als ze dat op basis van feiten doet.

'Een boerderij voor één euro? Staatssteun!' tikt Liesbeth verontwaardigd. Alsof ze hoogstpersoonlijk een laatste dieprode stuiptrekking in de doodsstrijd van de PvdA heeft gedetecteerd. Het ligt even genuanceerder. Als ondernemer Paul van der Mark straks die ene euro aan de gemeente heeft overgemaakt, heeft hij niet alleen de boerderij en de bijbehorende grond in handen. Hij heeft zich dan ook contractueel verplicht om ruim een miljoen euro te investeren in het project. En om een aantal maatschappelijke organisaties vijftien jaar lang onderdak te bieden. Terwijl de taxateur heeft becijferd dat het pand en de grond ná de renovatie zo'n € 725,000,00 waard zijn. Van der Mark schiet er dus sowieso ruim drie ton bij in.
'Wie wil dat nou niet?', vraagt Liesbeth van Heeswijk in haar stuk. Nou, blijkbaar is dat voor veel ondernemers geen aantrekkelijk vooruitzicht. Anders zouden eerdere kandidaten niet afgehaakt zijn. En zou er wel een rij popelende ondernemers van de deur van het gemeentehuis tot aan de opengebroken Grotestraat staan, denk je niet, Liesbeth? Je moet voor dit project niet alleen ondernemer zijn, maar ook maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen voor de ontwikkeling van Cuijk.
Liesbeth vindt het ook geen goed idee dat verenigingen kosteloos onderdak vinden in de boerderij. Want hoe leg je dat aan andere verenigingen uit? Dat is niet zo moeilijk. Andere verenigingen krijgen van de gemeente subsidie waarmee ze hun huisvesting bekostigen. Toekomstige Bungelaarbewoners krijgen die subsidie uiteraard niet. Onder de streep is de gemeente dus net zo veel kwijt, en krijgen de verenigingen evenveel ondersteuning, alleen is het veel minder administratief 'gedoe'. Gedoe waar Liesbeth, zo blijkt uit haar stuk, ook niet van houdt.
Overigens is dit allemaal ook voor de LLvC-fractieleider niet nieuw. De gang van zaken is door burgemeester Hillenaar en wethouder Poel voor de zomer helder en met argumenten onderbouwd uitgelegd in de raadsvergadering. Maar misschien was dat niet precies de informatie die Liesbeth wilde horen.
Uit de openbare brief van dorpsgenoot Theo Smit van 18 juli jongstleden en alle reacties daarop bleek al dat in Beers veel enthousiasme is voor het project. Het versterkt de toeristische structuur, biedt werkgelegenheid en maakt ons dorp aantrekkelijker. En geloof me, Liesbeth, als je in Beers woont is het echt leuker om tijdens je dagelijkse ommetje langs de plassen voorbij een bloeiende horecagelegenheid te wandelen, dan langs een bouwvallig brevet van politiek onvermogen.
Dus: stop met stemmingmakerij. Stop met het wantrouwen tegen de ondernemer. Stop met het verspreiden van onjuiste informatie. De stemmen uit Beers om gewoon door te pakken en de ondernemer de kans te geven zijn project te realiseren, klinken steeds luider. Dat moet zelfs in Haps te horen zijn.
Liesbeth van der Heijden, Beers, lid D66 Cuijk

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant