De monumentale Villa Aurora wordt in oude luister hersteld. Het pand krijgt weer de allure van weleer. Archieffoto: Ahmed
De monumentale Villa Aurora wordt in oude luister hersteld. Het pand krijgt weer de allure van weleer. Archieffoto: Ahmed

Villa Aurora straks het juweeltje van Gennep

  •   keer gelezen

GENNEP | Wat gaat er gebeuren met de directeursvilla van de voormalige moutfabriek Aurora in Gennep? Er doen wilde geruchten de ronde. De nieuwe eigenaar Ahmed acht de tijd rijp om het stilzwijgen te doorbreken en zocht contact met de redactie van deze krant. Hij spreekt uitvoerig over restauratie van het monumentale pand dat in 1898 in opdracht van fabrieksoprichter Mickina gebouwd werd en door de laatste bewoonster sterk verpauperde.

Door Jos Gröniger

"Je hoort de wildste verhalen. Er zou volgens de geruchten een bed and breakfast komen, en zelfs een bordeel is genoemd. Maar niets van dat alles is waar", zegt Ahmed, die het pand gekocht heeft met het doel het op te knappen. "Ik had al geruime tijd bijzondere aandacht voor de villa. Ik vond het een mooi pand. Toen het in februari te koop kwam, ben ik er meteen voor gegaan."
De koper trof het pand verwaarloosd aan. De laatste bewoonster (Maria Reijnders, in Gennep ook bekend als kattenvrouwtje) kon op hoge leeftijd het huis niet onderhouden. Na de overdracht werd direct gestart met de opknap van de buitenzijde van de Villa. Een omvangrijke klus, waarbij de lokale overheid over de schouder meekijkt. Ahmed: "Het is een Rijksmonument. Elke aanpassing is vergunningplichtig. Alles moet hersteld worden, met in acht name van de voorschriften. Gelukkig denkt de gemeente Gennep volop met ons mee. We werken nauw samen met lokale bedrijven, die de expertise van het restaureren in huis hebben."
Architectenbureau Plus31Design is ingeschakeld voor het maken van de tekeningen die belangrijk zijn voor het verkrijgen van de vergunning. Het ingevallen dak is inmiddels vervangen. "Davidak heeft het dak opnieuw bedekt met leistenen. De scheefstaande schoorstenen zijn hersteld, en nu is het wachten op de aanvullende vergunning voor onder andere het nevelstralen, voegen van de gevel en het plaatsen van nieuwe kozijnen."
Het streven is de casco restauratie voor de winter af te ronden. Na de winter start de inpandige restauratie. Bij de gevelrestauratie wordt het oude gerestaureerd of vervangen conform het bestaande. "Hierdoor behoudt het pand zijn prestigieuze uitstraling, maar dan wel duurzaam en met het oog op nog eens 100 jaar bestaan", zegt de eigenaar.
Inmiddels wordt ook gewerkt aan het verleggen van de inrit. De nieuwe inrit kom tussen woonhuis en de rotonde. Aan de zijgevel van de villa wordt het betonnen naambord gerestaureerd. "We willen de Gennepse bevolking graag betrekken bij het ontwerp. Leuke ideeën zijn welkom en mogen gestuurd worden naar villa.aurora@outlook.com. Het pand krijgt weer de allure die het vroeger had. Het wordt weer het juweeltje van Gennep", besluit de eigenaar.

 

 

Meer berichten