Een kunstexpositie tijdens een Kunstzomer in Sint Anthonis.
Een kunstexpositie tijdens een Kunstzomer in Sint Anthonis.

Sint Anthonis en Gennep bij tien genomineerden Kunststad van het Jaar

Algemeen 282 keer gelezen

SINT ANTHONIS/GENNEP | Tussen de tien genomineerden voor Kunststad van het Jaar staan Gennep en Sint Anthonis. Dat maakte de Stichting Kunstweek maandag bekend. Geen van de drie grote steden is vertegenwoordigd. Sint Anthonis en Gennep behoren tot de kleintjes in het gezelschap dat wordt gecompleteerd door  Barneveld, Blaricum, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Noordwijk, 's-Hertogenbosch en Weesp.  

De verkiezing vindt in twee ronden plaats. Met de nominatie van de bovengenoemde tien is de eerste ronde afgesloten. 
In de eerste ronde worden onder andere de stemmen verwerkt van wethouders met Kunst en Cultuur in hun portefeuilles en de stemmen van de inwoners van gemeenten. Door toepassing van correcties wordt de invloed van inwonersaantallen geneutraliseerd. Soms zorgde een zeer groot aantal stemmen van kunstliefhebbers uit de gemeenten zelf (zoals bij Sint Anthonis) voor nominatie. Soms (zoals bij Eindhoven) waren het de stemmen van wethouders uit andere gemeenten, die tot nominatie leidden. Meestal echter, zorgde een combinatie van stemmen voor de nominatie.
In de tweede ronde beantwoorden de genomineerde steden enkele specifieke vragen. De antwoorden geven aanvullend inzicht in de wijze waarop het kunstbeleid door de betreffende gemeenten wordt geconcretiseerd. Een negenkoppige vakjury kiest uiteindelijk de winnaar. 
Tijdens de Nationale Kunstweek worden de winnende stad en de steden die op de tweede en derde plaats zijn geëindigd, bekend gemaakt. De Kunststad van het Jaar krijgt op zaterdag 11 november een trofee overhandigd die door Lidy Ponte is gemaakt.
De verkiezing Kunststad van het Jaar onderstreept de waarde die beeldende kunst in een samenleving kan spelen en honoreert de gemeenten die die waarde niet alleen onderkennen maar ook tot uitdrukking brengen.
De verkiezing wordt georganiseerd in het kader van de Nationale Kunstweek, dit jaar van 4 tot en met 12 november.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant