Henk Geene:
Henk Geene: "Het kan zomaar zijn dat de uitkomst is dat in de dorpen kleinschalige verpleeghuizen moeten komen. Dan gaan we daarmee aan de slag." Foto: Diana Derks

Henk Geene aan de slag met revolutie binnen de ouderenzorg

Algemeen 1.043 keer gelezen

CUIJK | De KBO-clubs floreren. Duizenden zijn lid van de regionale ouderenclubs die blijven groeien. Dat de druk op de gezondheidszorg in deze regio jaarlijks stijgt door de vergrijzing, behoeft geen nadere uitleg. Oud-psycholoog Henk Geene (72) uit Wanroij onderkent de problemen die de vergrijzing met zich meebrengt. Bijvoorbeeld op het gebied van huisvesting en zorg. Geene ziet niet werkeloos toe en steekt zijn nek uit met een naar zijn zeggen uniek project.

Het uitsteken van zijn nek deed hij al op 27 september tijdens de aftrap van het pilotproject Wonen-Zorg-Welzijn voor senioren in de gemeente Cuijk. Een dergelijk project, een initiatief van Stichting Welzijn Ouderen Cuijk (SWOC), de zes Cuijkse KBO's en karttrekker Geene, is volgens de Wanroijenaar niet eerder opgezet. Hij wil een model ontwikkelen waarbij de Land van Cuijkse senioren maatwerk krijgen op de terreinen zorg en wonen. Geene: "De mensen moeten worden wakker geschud. Bemoei je actief met de wijze waarop zorg, welzijn en wonen wordt georganiseerd in jouw dorp of wijk, is mijn motto. Er zijn senioren die erg actief zijn, die ook voor anderen in het geweer komen. Als bestuurslid van de KBO bijvoorbeeld. Maar er moeten veel meer senioren actief bezig zijn met de laatste levensfase. Kom achter de geraniums uit, laat het niet aan anderen over, spreek je uit, We moeten samen eigenaar zijn van het probleem."

Ernstige zorgen
Huisvesting en zorg voor senioren baren Geene voor de nabije toekomst ernstige zorgen. "De verzorgingshuizen zijn opgedoekt. De toelatingseisen voor het verpleegtehuis zijn erg zwaar geworden. Wie daarin nu terecht komt, heeft 24 uur intensieve zorg nodig en is statistisch gezien binnen twee jaar overleden. Hoe moet dat met degenen die geen verpleeghuis-indicatie krijgen? Daarbij heeft deze regio te maken met een dubbele vergrijzing: de babyboomers komen eraan en de jeugd gaat weg van hier. Tel daarbij op dat de gemiddelde leeftijd van mannen en vrouwen de laatste tien jaar met drie jaar is gestegen, en je kunt je voorstellen wat er boven ons hoofd hangt. Als we niets doen, zijn hier straks veel te weinig zorgverleners." Voor Geene is het helder verhaal: "Deze problematiek moeten we niet bij de gemeente of zorgaanbieders neerleggen. De senioren moeten dit zelf gaan oplossen. In de gemeente Cuijk wordt daarmee op 1 november in Vianen een begin gemaakt." De projectgroep gaat die middag met de inwoners van Vianen in gesprek over wat ze bijvoorbeeld verwachten van zorgaanbieders als Pantein. Willen ze in Vianen blijven wonen? En als ze naar een verpleeghuis moeten? Waar liggen de knelpunten? Kortom: wat willen de senioren nu eigenlijk?. Geene: "Benader het eens out of the box. Een organisatie als Pantein heeft de inwoners nooit gevraagd wat ze precies willen. Dat dat nu wel gebeurt, is volgens mij niet eerder voorgekomen."

Kleinschalige verpleeghuizen
Alles wordt beschreven en genoteerd. Op die manier worden ook de senioren in Sint Agatha, Haps, Cuijk, Beers en Linden benaderd en ondervraagd. "Na de bijeenkomst in Vianen gaan we bij de uitgang van de zaal staan. Daar kunnen mensen zich melden die zich actief in willen zetten. En let wel, we willen geen bestuursleden van bijvoorbeeld de KBO zien. Die lopen zich al het vuur uit de sloffen. We willen juist die anderen erbij betrekken. In Vianen zijn we pas klaar als er zich vijf mensen hebben aangemeld. Zo doen we dat in alle dorpen. Het kan zomaar zijn dat de uitkomst is dat er in de dorpen kleinschalige verpleeghuizen moeten komen. Dat professionele en vrijwillige hulpverleners samen aan de slag moeten. Dan gaan we dat regelen." Woensdag 28 maart 2018 presenteert Geene zijn bevindingen en aanbeveling in een rapport. In Sint Agatha klopt de projectgroep op 8 november aan, op 9 november in Haps, 15 november in Cuijk-noord en Katwijk, 22 november in Beers en Linden en 23 november in Cuijk-centrum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant