Zoon Piet en vader Pierre Verhasselt in de mannenmodezaak in Gennep, een familiebedrijf dat na 123 jaar de deur sluit. Foto: Diana Derks
Zoon Piet en vader Pierre Verhasselt in de mannenmodezaak in Gennep, een familiebedrijf dat na 123 jaar de deur sluit. Foto: Diana Derks

Ruim eeuw oud familiebedrijf Verhasselt sluit de deuren

Algemeen 1.513 keer gelezen

GENNEP | Mannenmodezaak Verhasselt in Gennep houdt het voor gezien. In 1894 richtte Jan Verhasselt het familiebedrijf op pal naast huidig Hotel De Kroon aan de Markt. Nazaat Pierre (53), die met gezondheidsklachten kampt en zoon Piet (28) geven er eind dit jaar de brui aan. 'Ik denk dat er over tien jaar geen enkele winkel meer in Gennep over is.'

"Neem die jas nou maar, het staat je goed", zegt een vrouw bij Verhasselt waar de winkelruiten het in koeienletters uitschreeuwen dat het totale opheffingsverkoop is. "Sta je er in elk geval netjes op." De oudere man kijkt wat onwennig in de spiegel. Hij mompelt wat. "Is deze jas voor de zondag, kun je de andere door de week aan", vervolgt de vrouw. De twee zouden zomaar vader en dochter kunnen zijn. Ze rekenen af bij Pierre Verhasselt die even de tijd neemt voor een bakkie. Zoon Piet hangt ondertussen kledingstukken netjes in de rekken, dochter Steffie geeft de winkel hier en daar een poetsbeurt.
"Weet je", zegt Pierre Verhasselt, "dat er hier meer vrouwen dan mannen komen. Ondanks dat het een mannenzaak is. Dat komt omdat veel mannen geen tijd of zin hebben om naar de winkel te komen, of ze kunnen het niet. Zoals verstandelijk gehandicapten die er veel in Gennep zijn. Kleding wordt dan op zicht meegenomen, zoals dat heet. Wat niet past of over is wordt teruggebracht. Met winkelen op internet gebeurt eigenlijk hetzelfde. Alleen wij doen dat hier al tientallen jaren. Eigenlijk kun je zeggen dat Verhasselt het internetwinkelen heeft uitgevonden. Hahaha."

Gezondheid
Pierre Verhasselt kan er hartelijk om lachen. Dat hij er de brui aan moet geven, valt hem niet zwaar. "Het is genoeg geweest. Mijn gezondheid is wel eens beter geweest. Zoon Piet wil niet verder met de winkel. Dan moet je de zaak sluiten. Natuurlijk is dat jammer na 123 jaar. Het is niet anders."
Voor hetzelfde geld was de winkeleigenaar er niet meer geweest. Achttien jaar terug werd er bij hem een hersentumor vastgesteld. Hij gleed langs de afgrond, herstelde deels, maar het zwaard van Damocles blijft nadrukkelijk boven hem hangen. In 2012 was zijn situatie flink verslechterd. Door onder meer een aangezichtsverlamming en een gehoorbeschadiging leverde Pierre Verhasselt veel in. "Maar ik ben er nog. Ik beschouw het als extra tijd. Want volgens de doktoren had ik er al lang niet meer moeten zijn. Als ze me weer zien, krijg ik dat steevast te horen."
In 1894 begon Jan Verhasselt met mannen- en vrouwenkleding, knopen, garen en wat al niet meer. Zijn zoon Pierre (de opa van de huidige Pierre) zette de zaak voort. Hij ging met kleding de boeren in de regio af, zijn vrouw runde de winkel. In WO2 werd Pierre Verhasselt als lid van het verzet opgepakt door de Duitsers. Hij stierf in concentratiekamp Buchenwald. Zijn zonen Jan en Piet Verhasselt gingen op 28 juni 1949 officieel verder met de winkel.

Internaat
Piet zijn zoon Pierre was voorbestemd het familiebedrijf voort te zetten. "Maar ik had een broertje dood aan school", zegt Pierre terwijl in de zaak wat klanten langs de rekken schuifelen. "Ik werd naar internaat De La Salle in Stevensbeek gestuurd. Geweldige tijd daar gehad. Via modezaken in Meijel en Sevenum kwam ik uiteindelijk in de winkel in Gennep terecht."
In 1990 verhuisde hij de winkel naar het pand aan de Spoorstraat waar eerder het Kruidvat zat. "Dat was veel kleiner. En ik ging verder met alleen mannenmode."
Als het aan Pierre Verhasselt had gelegen was hij de muziek ingegaan. "Was er in die tijd een rockacademie geweest, was ik daar naar toe gegaan. Het conservatorium was te hoog gegrepen. Ik speelde jarenlang bij de band Heart of Stone. Ooit bestempeld als de beste coverband van de Rolling Stones."
Het huidige winkelpand - zet maar in de krant dat eigenaar Smedema altijd een prettige huurbaas was - gaat de verhuur in. Tot eind dit jaar is er opheffingsuitverkoop. 30 december is er een afscheidsfeestje in het pand, daarna is het familiebedrijf Verhasselt definitief verleden tijd in Gennep.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant