Rivier de Raam.
Rivier de Raam.

Kavels ruilen voor meer natuur en meer ruimte voor plant en dier

Algemeen 651 keer gelezen

CUIJK/GRAVE/MILL | Het project de Verborgen Raamvallei heeft afgelopen mei als eerste in de provincie Noord-Brabant een subsidie ontvangen om een kavelruilproject te starten voor de realisatie van het Natuurnetwerk Noord-Brabant (NNB) en om de agrarische verkaveling te verbeteren.

Direct is ook een kavelruilcoördinator aangesteld. Dat is Gerald Willemsen van het bureau Areal. Hij voert gesprekken met grondeigenaren aan de keukentafel om de wensen en mogelijkheden van kavelruil te bespreken.
De Verborgen Raamvallei ligt Cuijk, Grave en Mill. Een plek met een grote verscheidenheid aan flora en fauna. Met waardevolle cultuurhistorische objecten, kastelen en landgoederen. Waar agrarische bedrijven ontwikkelkansen hebben in een samenspel met natuur en water. Met de idyllische Raam die als een blauwe ader het gebied doorkruist en daarmee de verbindende schakel is. In het gebied liggen nog veel kansen voor verdere ontwikkeling, zoals mogelijkheden voor toerisme en recreatie, kansen op het gebied van duurzaamheid en de agrarische sector. Daarnaast ligt er een noodzakelijke waterbergingsopgave, de behoefte om het watersysteem te optimaliseren en natuurlijk de realisatie van het Natuurnetwerk Noord-Brabant (NNB). Voor de ontwikkeling van het gebied is onder de noemer van de Verborgen Raamvallei een netwerkorganisatie gevormd waarin 21 partijen actief zijn. Om de ambities te realiseren zijn tal van instrumenten (zoals vrijwillige kavelruil) en subsidieregelingen beschikbaar. Daarnaast kan een beroep worden gedaan op de gelden die het Groen Ontwikkelfonds Brabant beschikbaar stelt voor aankoop en inrichting en inrichting van gronden.
Wie mee wil doen aan grondruil kan contact opnemen met Gerald Willemsen: 0486-432066.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant