Al drie keer eerder hield het Oploose gilde een bierproeverij.
Al drie keer eerder hield het Oploose gilde een bierproeverij.

Gilde verrichtte pionierswerk: 'Bier brengt hier jong en oud bijeen'

Algemeen 500 keer gelezen

OPLOO | Voor de vierde keer in successie houden de Oploose Matthias-gildebroeders een bierproeverij. Ze noemen zichzelf pioniers, de proeverij heet Pruuve en vindt zaterdag 18 november plaats in de Watermolen in Oploo van 16.00 tot middernacht.

Ooit begon het gilde met Pruuve om mensen meer kennis te laten maken met de productie en de verschillende smaken van bier. Daarbij wil het gilde mensen van allerlei leeftijden bij elkaar brengen. "En dat lukt," zegt Kees Lenkens van het gilde. "Bier brengt hier jong en oud bijeen. Ook kwam er zo'n vijf jaar geleden een plotselinge interesse in bier bij het grote publiek. In het Land van Cuijk was er destijds nog niet zo'n evenement. Wij zijn er als eerste op ingesprongen."
Waar komen de biersoorten vandaan? Lenkens: "Deze editie heeft de meest diverse bierkaart van alle vier de edities. We selecteerden 40 bieren in 25 bierstijlen uit 6 landen. Die selectie wordt gedaan door Ruud en Henk van den Hoogenhoff. Door het jaar heen proeven zij bieren op andere proeverijen, thuis en bij bierbrouwerijen. Er zijn zowel bekende als zeer onbekende en gelimiteerde bieren. De meest speciale van 2017 is dat we Vals Paterke Goud van het Vat hebben. Dit bier is in Nederland niet of nauwelijks verkrijgbaar."
Gitarist Rogelio Walter Zwart zorgt voor de muziek en er zijn speciale gerechten die bij de verschillende bieren passen. Er is een bierkaart en het gekozen bier wordt geschonken in proefglaasjes voor 1,80 euro per stuk.
Meer info: www.matthiasgilde.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant