Museum Het Petershuis in Gennep, waar veel kunst is te bewonderen.
Museum Het Petershuis in Gennep, waar veel kunst is te bewonderen.

Gennep derde in strijd Kunststad van het Jaar 2018

Algemeen 405 keer gelezen

GENNEP/SINT ANTHONIS | Uit de tien voor de titel Kunststad van het Jaar 2018 genomineerde steden is Blaricum als winnaar gekozen. Op de derde plaats eindigden ex aequo Gennep en Leiden. Sint Anthonis greep naast de prijzen.

De verkiezing vond in twee ronden plaats. Na de eerste ronde waren genomineerd: Barneveld, Blaricum, Eindhoven, Gennep, Leiden, Maastricht, Noordwijk,'s-Hertogenbosch, Sint Anthonis en Weesp. In de tweede ronde beantwoordden de genomineerde steden enkele specifieke vragen. De negenkoppige vakjury koos mede op basis van de door de genomineerde gemeenten gegeven antwoorden, de winnaar. Elk jaar krijgen de gemeenten andere vragen voorgelegd. Dit jaar waren de vragen:
1. Op welke wijze(n) brengt u gedurende het jaar, kunst (en cultuur) onder de aandacht van de inwoners?
2. Stimuleert u het kunstenaarschap binnen uw gemeente? Zo nee, waarom niet, zo ja, waarom wel en hoe?
3. Zonder twijfel telt uw gemeente kunstwerken die door iedereen, elke dag te bewonderen zijn, zoals beelden in een park, gedenktekens en decoraties aan gebouwen. Zijn deze kunstwerken in kaart gebracht? Zo ja, hoe?  Worden deze kunstwerken of een deel ervan, op de website van de gemeente getoond?
Tijdens de Nationale Kunstdagen, die deel uitmaken van de Nationale Kunstweek, worden Blaricum en de steden die op de tweede en derde plaats zijn geëindigd, in de schijnwerpers gezet. Tweede werd Barneveld. De Kunststad van het jaar 2018  krijgt op zaterdag 11 november een trofee overhandigd die door Lidy Ponte is gemaakt.
De verkiezing Kunststad van het jaar onderstreept de waarde die beeldende kunst in een samenleving kan spelen en honoreert de gemeenten die die waarde niet alleen onderkennen maar ook tot uitdrukking brengen. De verkiezing wordt door Stichting Kunstweek georganiseerd in het kader van de Nationale Kunstweek, dit jaar van 4 tot en met 12 november.
  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant