De Gèèstendiek oostelijk van Middelaar in 1984. Onherkenbaar lopen Leen en Jan Teunissen en Joop Verweij op de dijk. Op de achtergrond het klooster van Sint Agatha. Foto: Gerd Lamers, bewerkt door Joop Janssen
De Gèèstendiek oostelijk van Middelaar in 1984. Onherkenbaar lopen Leen en Jan Teunissen en Joop Verweij op de dijk. Op de achtergrond het klooster van Sint Agatha. Foto: Gerd Lamers, bewerkt door Joop Janssen

Over Geestendijk is laatste woord nog niet gezegd

Algemeen 627 keer gelezen

MIDDELAAR | Gedane zaken nemen geen keer. Rijkswaterstaat (RWS) verontschuldigde zich woensdagavond voor het afgraven van de Geestendijk (Gèèstendiek) in het stroomgebied van de Maas, op de grens van de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar. RWS, dat de maatregel nam in het kader van Stroomlijn Maas, is vooralsnog niet van plan de schade te herstellen, en de dijk opnieuw aan te leggen.

Zo'n veertig inwoners van Middelaar woonden in MFC De Koppel de bijeenkomst bij waarin omgevingsmanager Koen Snelder uitleg over het besluit gaf. De inwoners van het dorp, dat sinds jaar en dag vecht voor hoogwaterveiligheid, namen met de verklaring geen genoegen.
De in 1926 met vereende krachten handmatig aangelegde dijk in het gebied tussen de Gebrande Kamp en de Kopseweg ligt weliswaar op Genneps grondgebied, maar de inwoners van Middelaar hechten waarde aan de waterkering. Dat bleek woensdag eens te meer.
De Geestendijk (11.05 meter boven NAP) die haaks op de Maas lag, zorgde er voor de het hoogwater niet direct oprukte tot aan de 15 centimeter lagere Kopseweg. "Als je de dijk hoorde lopen (zie foto) was dat een voorteken voor hoogwater, en wisten mensen in het gebied dat ze maatregelen moesten treffen", zegt Marieke Lemmen. De Middelaarse zag afgelopen zomer tot haar schrik dat de dijk afgegraven werd en alarmeerde de gemeente Mook en Middelaar. Hoewel zij ook omgevingsmanager Snelder wist te overtuigen werd het werk voortgezet. "Een weloverwogen besluit van de uitvoerder", aldus Snelder.
De woordvoerder van RWS vertelde woensdag dat de Geestendijk bij Rijkswaterstaat niet bekend was als dijk of kade. Bovendien zou in de diverse inloopavonden geen bezwaar gemaakt zijn tegen het afgraven. De aanwezigen betwijfelden dat. "Er is een officieel schrijven van de provincie Limburg uit 2000 waarin gemeld wordt dat de dijk hersteld zou worden", klonk het overtuigend. De gespreksleider vertelde dat de dijk ook na bezwaren uit het dorp waarschijnlijk verwijderd zou zijn. Op nieuw aanleggen is geen optie voor RWS, dat wel Arcadis opdracht geeft het effect van het ontstane situatie opnieuw door te rekenen. "Dat onderzoek wordt extern getoetst. Het resultaat wordt met de gemeente besproken", beloofde Snelder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant