Scheidsrechter Daniël Jansen staakt Essche Boys - Keldonk: 'Kon niet meer voor veiligheid spelers instaan'

Voetbal 710 keer gelezen

ESCH| De tweede helft in Esch, tussen de plaatselijke boys en het bezoekende RKVV Keldonk, was nog maar net begonnen toen scheidsrechter Daniël Jansen uit Reusel het welletjes vond. Directe aanleiding was het ter aarde storten van Essche Boys-aanvaller Marco den Ouden die het liet voorkomen een tik te hebben gehad van Bouarfa Yahiahoui. Jansen had zelf niets gezien maar door het ontstane tumult sommeerde hij beide teams naar de kleedkamer. Naar later bleek om niet meer terug te keren. Het was op dat moment 1-0 voor de gastheren.

Door: Willy Rooyakkers

Beide teams maakten er in de eerste helft een vermakelijk, maar tegelijk ook zeer zwak, schouwspel van. Bij zowel de gastheren als de bezoekers viel geen enkele lijn in het spel te ontwaren. Vele botsingen, valpartijen en flipperkast-situaties waren het gevolg. Keldonk speelde met drie aanvallers maar kon desalniettemin geen enkele aanvallende vuist maken omdat de rest van het team tientallen meters daarachter aan het ploeteren was. Scheidsrechter Jansen floot zeker geen slechte eerste helft, al had hij misschien wat consequenter moeten optreden tegen enkele pittige en onbehouwen charges. Als er al tumult was kwam dat door om kaarten schreeuwende betrokkenen. Essche Boys-speler Marco den Ouden stak er voetballend wat bovenuit, hij liet regelmatig zien het gemiddelde niveau te ontstijgen. Hij was het ook die halverwege de eerste helft scoorde toen Keldonk slecht uitverdedigde en de nummer tien van de thuisclub vanaf een meter of twintig Keldonk-keeper Jeppe Kerkhof wist te verschalken: 1-0. Het was Kerkhof die vervolgens nog een tweede goal van de gastheren voorkwam. Keldonk bleef daarmee in de race en broedde op een plan om na de pauze terug in de wedstrijd te komen. Volgens de letter van de wet hadden de gasten eigenlijk voor de rust al gescoord want bij een scheidsrechtersbal gaf Jansen de bal vrij waarna Dusty van Wanrooij wilde teruggeven aan de gastheren. De doelman van Essche Boys verkeek zich echter op het boogballetje waarna de bal in net viel. Peter van den Heuvel: "Dat is dan eigenlijk gewoon een goal. Hij keurde deze echter af en zei dat de scheidsrechtersbal overnieuw moest. Kijk: misschien hadden wij dan daarna de tegenstander moeten laten scoren uit sportiviteit maar hij keurt hiermee wel een zuivere goal af."

Schandalige overtreding
Meteen na de hervatting ging Keldonk-speler Jan van den Acker er aan de linkerkant vandoor, omspeelde een tegenstander, waarna een andere verdediger van de gastheren aan de noodrem trok en een schandalige charge inzette op de benen van de aanvaller. Een donkerrode kaart was hier op zijn plaats geweest maar Jansen maakte een verkeerde beoordeling door slechts geel te trekken. Meteen daarna lag Den Ouden aan de andere kant op de grond, vanaf de kant had niemand gezien wat er was gebeurd. Keldonk-trainer Peter van den Heuvel: "Dit was lachwekkend. Die speler van Esch loopt zelf tegen Bouarfa Yahiahoui aan en laat zich dan theatraal vallen. Wij reageren daarop en toen floot de scheidsrechter af." Even later bleek dat Jansen helemaal niet meer terugkwam, hij was er klaar mee. We vragen om opheldering bij de man in het zwart die netjes voor ons even onder de douche vandaan komt. Jansen: "Ik kon de veiligheid van de spelers niet meer waarborgen door dat tumult." Maar was hij dan meteen van plan om definitief te staken. "Nee, ik heb nog met beider trainers gesproken en aan de hand daarvan besloot ik om er helemaal mee te stoppen."   Het is aan de KNVB om te beslissen wat er verder met het gestaakte duel gaat gebeuren.