Afbeelding

Lang(st) leven de schuld COLUMN

Algemeen 376 keer gelezen

"Zoals ik al vaker heb geschreven, is het wettelijk stelsel in Nederland in de relatie ouders met kinderen sinds 1 januari 2003 zo, dat bij overlijden van één van de ouders alle goederen in volle eigendom worden toebedeeld aan de langstlevende en dat de kinderen een vordering in geld krijgen ter grootte van hun kindsdeel. Stel ouders zijn gehuwd in gemeenschap van goederen, hebben 2 kinderen, de totale waarde van het vermogen bedraagt 300.000 euro (woonhuis + spaargeld + auto) dan heeft de langstlevende in waarde recht op de helft plus een kindsdeel zijnde 150.000 euro + 1/3 van 150.000 euro, zijnde 50.000 euro, totaal dus 200.000 euro. Elk kind heeft recht op een vordering in geld ter grootte van 50.00 euro. Dus de langstlevende heeft aan elk kind een schuld van 50.000 euro.
Wat ik met dit artikel wil zeggen is dat het goed is om zo'n vordering die de kinderen hebben op de langstlevende notarieel vast te leggen zodat te allen tijde kan worden vastgesteld hoe hoog die vordering is.
Onlangs kwam ik in de praktijk het volgende voorbeeld tegen. Een man was in 2003 overleden. Bij notariële akte was in 2004 op ons kantoor vastgelegd hoe groot de vordering van de kinderen was. Tevens was in deze akte bepaald hoe groot de rente op die vordering was op grond van het door de man gemaakte testament. Deze rente was 6 procent samengesteld; dus rente over rente. Dit betekent, dat de hoofdsom jaarlijks toeneemt met dat percentage. In 2016 kwam de vrouw te overlijden. De vrouw liet een behoorlijk vermogen na.
De schuld die de vrouw op grond van het testament van haar man aan haar kinderen had was inmiddels dusdanig toegenomen dat deze groter was dan het vermogen dat moeder naliet. Gevolg hiervan was dat geen erfbelasting betaald hoefde te worden. Immers de hoogte van de schuld was hoger dan de waarde van de goederen.
Meestal wordt de vaststelling van de kindsdelen niet opgenomen in een notariële akte. Als de langstlevende komt te overlijden en men wil nagaan wat de kindsdelen in het verleden waren, dan gebruikt men daarvoor de aangifte successierecht/aangifte erfbelasting. Na verloop van tijd is deze aangifte vaak niet meer terug te vinden; niet bij de mensen zelf, maar ook niet bij de belastingdienst. Het is dan maar gissen hoe groot de schuld van de langstlevende aan de kinderen is. Hierdoor loopt u de kans een fiscaal voordeel te missen.
Die notariële kan dan altijd bij de notaris worden opgevraagd.
Advies: laat de kindsdelen notarieel vastleggen. Heeft u hierover nog vragen, dan helpen wij u graag. U kunt contact opnemen voor een afspraak op onderstaand telefoonnummer of via onze website."
Dré Teeuwen
Notaris in Boxmeer

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant