Breed protest tegen plannen van windmolens in het Reichswald.
Breed protest tegen plannen van windmolens in het Reichswald.

Nederlandse en Duitse Reichswaldbeschermers demonstreren bij Nierswalde

Algemeen 677 keer gelezen

VEN ZELDERHEIDE | De Nederlandse actiegroep Tegenwind Reichswald heeft onlangs meegedaan aan een protestbijeenkomst van de Duitse dorpsraden van Kessel, Asperden, Nierswalde en Reichswalde en de Nederlandse dorpsraad van Ven-Zelderheide om nogmaals duidelijk te maken dat een groot deel van de bevolking in de regio tegen windmolens in het Reichswald is. 

Veel mensen denken dat de plannen voor een windturbinepark in het Reichswald niet doorgaan. Kreis Kleve heeft inderdaad de bouwaanvraag van een projektontwikkelaar afgewezen voor twaalf 200-meter hoge windturbines aan de Nederlandse kant van het Reichswald. Dit gebied is ook geen windturbinezone meer in het ontwerp-regioplan van de provincie Düsseldorf. Maar in datzelfde plan staan nog wel zulke zones bij Nierswalde en Reichswalde aan de oostkant van het Reichswald. Bovendien dreigt de nieuwe regering van Noordrijn-Westfalen (waar de provincie Düsseldorf deel van is) zich niet te houden aan haar verkiezingsbeloftes dat de afstand van windturbines tot woningen minstens 1500 meter moet zijn en dat er geen windturbines in het bos gebouwd mogen worden.
Op zaterdag 25 november kwamen zo'n 150 inwoners van de streek naar een 'Waldschutztreff'  in Nierswalde. De deelnemers droegen rode lampionnen die de industriële verlichting van windturbines symboliseren. Er waren toespraken van de voorzitters van de dorpsraden en van Tegenwind. De sprekers benadrukten dat de omschakeling naar duurzame energie belangrijk is maar dat dit niet ten koste van bos en natuur mag gaan. Ook wees men op het gevaar dat wanneer het gebied aan de rand van het Reichswald eenmaal 'voorbelast' is, het Reichswald zelf ook weer vogelvrij wordt. Op 7 december vindt een 'Planungsausschuss' van de provincie Düsseldorf plaats, waarin het ontwerp-regionalplan aan bod komt. Tegenwind Reichswald zal aanwezig zijn. Rathaus Abtei, Ratssaal, 1. Etage, Rathausplatz 1 in Mönchengladbach vanaf 10.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant