Vrijwilligers gezocht voor uniek afvalonderzoek langs de Maas en Waal

  •   keer gelezen

REGIO | Voor het eerst in Nederland wordt er een grootschalig onderzoek gestart naar rivierafval langs de Maas en Waal met citizen science (burgerwetenschap). Dit onderzoek is onderdeel van Schone Rivieren, een initiatief van IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee. Schone Rivieren zoekt vrijwilligers die mee willen doen aan dit unieke rivierafvalonderzoek.

Hiermee kan het verschil worden gemaakt in de aanpak van de plastic soep. De droom van Schone Rivieren is dat er vanuit de Nederlandse rivierdelta geen plastic afval meer de Noordzee in stroomt. De voorbereidende trainingen voor het onderzoek worden in januari 2018 gegeven. Het onderzoekVoor het onderzoek in Noord-Brabant worden vrijwilligers gezocht die als onderzoeker een bijdrage willen leveren aan kennis over zwerfafval op de oevers van de Maas en/of Waal. Vrijwilligers dienen op vier dagen beschikbaar te zijn: een dag training, twee onderzoeksdagen en een dag evaluatie. Tijdens het onderzoek worden vrijwilligers ingedeeld op een tracé (stuk oever langs de Maas/Waal) en volgens een gestandaardiseerd protocol wordt het afval geteld en ingedeeld in categorieën. De metingen vinden plaats in februari en september 2018. Het exacte moment kunnen vrijwilligers zelf bepalen. Het werken in tweetallen vereenvoudigt en verbetert de inventarisatie. Aansluitend worden thuis de gegevens via de website ingevoerd en verstuurd voor verwerking en analyse door de Universiteit Leiden. Het onderzoek loopt 5 jaar, vrijwilligers mogen natuurlijk elk jaar meedoen.

Vrijwilliger worden
Vrijwilligers kunnen zich aanmelden voor de training op 20 januari in Cuijk of op 27 januari in Den Bosch. De trainingen duren van 10.00-15.00 uur. Reiskosten voor de training worden vergoed. Aanmelden als vrijwilliger kan via de vacature op de homepage van www.schonemaas.nl/brabant. Hier is ook uitgebreide informatie te vinden.

Schone Rivieren
Er is steeds meer aandacht voor de plastic soep en wereldwijd verzamelen miljoenen mensen zich voor opruimacties op stranden. De aanvoer van plastic afval vanuit rivieren is echter een onderbelicht probleem. IVN Natuureducatie, Plastic Soup Foundation en Stichting De Noordzee bundelen de krachten en brengen hierin verandering met 'Schone Rivieren'. We bereiken dit met Onderzoek, Opruimen, Oplossen en Ontdekken. Hierbij betrekken we de ruim 4.000 vrijwilligers die als Maasjutters en Waaljutters al enkele jaren actief zijn met opruimen en onderzoeken.

Meer berichten