Peter Loermans (links) en Rolf Krijnen zeggen de sleutel voor de Bergense doorstart te hebben. (foto: Jos Gröniger)
Peter Loermans (links) en Rolf Krijnen zeggen de sleutel voor de Bergense doorstart te hebben. (foto: Jos Gröniger)

Afgesplitst duo wil de Bergense politieke lijmen

Algemeen 661 keer gelezen

BERGEN | Het zijn roerige tijden in politiek stuurloos Bergen. In de laatste weken van het ogenschijnlijk rustige 2017 sneuvelde het Bergense college van B en W nadat de wethouders Lia Roefs (PK) en Arno Splinter (CDA) hun biezen pakten. Ook strandde de coalitie tussen PK en CDA. De politieke verdeeldheid blijkt groter nu oppositiepartij KERN intern gebrouilleerd is.

Door Jos Gröniger

De lokale partij die in 2014 samen met CDA als winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen kwam maar veroordeeld werd tot de oppositiebanken, heeft naar eigen de sleutel om het vastgelopen Bergense B en W en coalitie een doorstart te laten maken. KERN zelf is momenteel een fractie waar een interne strijd uitgevochten wordt. Zo erg dat zelfs de leden Rolf Krijnen en Peter Loermans uit de partij gestapt zijn en desnoods als tweemansfractie de laatste maanden gaan uitzitten. De oorzaak van die perikelen is in de ogen van de twee de interne strijd om de wethouderskandidatuur, die ook door raadslid Frans Camps geambieerd werd. Camps zou volgens Krijnen al een lobby voor die functie na de verkiezingen van 21 maart gestart zijn, maar volgens Camps ligt het wat genuanceerder.

"Die problemen dateren van voor de wethoudersval van Lia Roefs", vertelde Rolf Krijnen woensdag. Krijnen keurt de gang van zaken tijdens de vergadering van 12 december (hij zelf zat wegens de fractieproblemen thuis) af. "Een motie van wantrouwen tegen het college was terecht geweest." Dat een week later ook wethouder Splinter sneuvelde was onvermijdelijk vinden Loermans en Krijnen.
De twee afgesplitste KERN-leden hebben de oplossing voor een noodverband. "KERN en PK lossen het op met wethouders uit eigen gelederen. Voor KERN is dat Patrick Robben, PK zoekt nog iemand."

Gesprekken over alternatieve oplossingen lopen via Rolf Krijnen. "Bergen mag zo niet onbestuurbaar verdergaan", zegt bondgenoot Peter Roermans.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant