Afbeelding
lijstje

Jaaroverzicht: zo zag 2017 eruit!

Algemeen 937 keer gelezen

REGIO | 2017 is weer bijna afgelopen. Vol goede moed beginnen we aan 2018, maar niet voordat we even terugblikken. Wat gebeurde er in het afgelopen jaar?

Januari

GRAVE | Een aanvaring van een Duits schip met de stuw in Grave op 30 december 2016 zorgde gedurende de maand januari voor een flink verlaagde waterstand in de Maas. Dit leidde tot scheefliggende woonboten in onder meer de Paesplas en legde het scheepsvaartverkeer stil tussen Sambeek en Grave. Midden januari werden middels twee tijdelijke dammen de problemen opgelost tot de stuw in juli was hersteld.

BOXMEER | De exploitatie van cultureel centrum De Weijer in Boxmeer werd opnieuw aanbesteed. De 5-jarige overeenkomst tussen de gemeente Boxmeer en de huidige exploitanten Peter-Paul Kissels en Stella Linders loopt in 2018 af. Ze lieten in januari aan deze krant weten graag door te gaan, maar "wensen daarvoor wel een winstgerelateerde huur." Het duo was de enige partij die zich inschreef voor de nieuwe exploitatie. Andere gegadigden haakten af.

CUIJK | De rechtbank Oost-Brabant legde een 56-jarige man uit Cuijk een gevangenisstraf op van negen maanden en tbs met voorwaarden voor onder meer aanranding. De man maakte zich vorig jaar zomer in de omgeving van Boxmeer, Oeffelt, Beugen, Landhorst en Cuijk op één dag schuldig aan twee pogingen tot aanranding van de eerbaarheid, bedreiging met aanranding en schennis van de eerbaarheid. In Oeffelt pakte de man een vrouw die haar hond uitliet vast en duwde haar in de bosjes. In Landhorst achtervolgde hij twee vrouwen en rende hen masturberend tegemoet.

Februari

ESCHAREN | Bewoners van Escharen en leden van burgerinitiatief Esterveld-de Stoof van de twee Graafse wijken verzamelden bijna 1.600 handtekeningen als protest tegen tracévariant E voor de omlegging van provinciale weg N321. Ze zijn fel gekant tegen deze variant, die tussen beide kernen zou komen te lopen. Ook voor variant F, dat ten zuiden van het dorp zou komen te lopen, werd niks gevoeld. De tracévarianten dienen om de Elisabethstraat in Grave-centrum te ontlasten van de verkeersdrukte als het Visioterrein opnieuw wordt ingericht. CDA Grave liet weten het meeste te zien in tracévariant B, ten zuiden van de Hampoort.

CUIJK | De 'dorpsentree' aan de zijde van de Molenstraat in Cuijk wordt eindelijk aangepakt. Projectontwikkelaar Jan Oosterhout Ontwikkeling gaat aan de slag met de kop van de straat. Er komen 20 huurappartementen en even verderop in de straat op de plek van Taxi van Dijk verrijzen zes koopwoningen. Vier aan de achterzijde, aan de Smidsstraat, en twee aan de Molenstraat. De dorpsentree was voor veel bewoners en ondernemers al jaren een doorn in het oog.

BOXMEER | Rens Verberkt kroonde zich tot 'Koning van de Metworst'. De 18-jarige uit Boxmeer klopte met overmacht Gijs Snijders, de winnaar van 2016, in de finale van de eeuwenoude paardenrace. Hij trad hiermee in de voetsporen van zijn opa Gerrit Verberkt, die tussen 1951 en 1961 vier keer de 'Kunningsrit' op zijn naam wist te brengen.

Maart

CUIJK | De buitensportverenigingen in de gemeente Cuijk maakten bezwaar tegen het besluit om een bezuiniging van ruim 40.000 euro door te voeren op de buitensportaccommodaties. De gemeente was van mening dat er bezuinigd kon worden omdat de huren in Cuijk (en contributies) lager zijn dan elders in Nederland. Kleinere sportclubs vreesden voor hun voortbestaan en grote clubs voor het weglopen van leden als contributies verhoogd werden om hogere huren te compenseren. Het college van B en W besloot de maatregel eind maart terug te trekken na massaal protest.

GENNEP | De komst van de supermarktketen Lidl in het voormalige Gennepse belastingkantoor aan het Europaplein kwam een stap dichterbij. Omwonenden tekenden eerder bezwaar aan tegen de afgegeven omgevingsvergunning voor de bouw van de supermarkt. De Rechtbank Limburg oordeelde echter dat verder gegaan mocht worden met de plannen, indien Lidl tot overeenstemming kwam met de buurtbewoners. Lidl wist echter geen overeenkomst te bereiken met buurtbewoners. De gemeente keurde in september desondanks het nieuwbouwplan goed.

CUIJK | De gemeenteraad van Cuijk stemde met een grote meerderheid in voor de benoeming van Bart Claassen (CDA) als tijdelijke opvolger van Jos Nielen als wethouder. Nielen werd tijdelijk vervangen omdat hij herstellende was van een hersenbloeding. In augustus keerde hij terug als wethouder.

April

OVERLOON | Stichting Recreatie & Meer vond na een zoektocht van twee jaar eindelijk een geschikte plek voor een buitenspeeltuin: het Museumpark in Overloon. De buitenspeeltuin zal de naam 'Gewoon Buiten' dragen. Inmiddels is er via diverse acties al 69.000 euro opgehaald voor de speeltuin. Naar verwachting wordt deze in de loop van 2018 geopend.

HAPS | Het officiële startschot voor de aanleg van de Komomleiding N264 nabij Haps werd in april gegeven. Met deze komomleiding willen de provincie Noord Brabant en de gemeente Cuijk de doorstroming op de provinciale weg N264 verbeteren. Daarnaast willen ze de files bij de aansluiting met de A73 oplossen. De komomleiding bestaat uit een traject van ruim 4,5 kilometer met onder meer twee rotondes en gedeeltelijke parallelwegen. In de eerste helft van 2018 is de complete omleiding klaar voor gebruik.

REGIO | De bouwvergunning voor het windturbinepark aan de Kartenspielersweg, nabij de gemeente Gennep, in het Duitse Reichswald werd door Kreis Kleve afgekeurd. Er zouden aanvankelijk twaalf windmolens met een hoogte van 200 meter verrijzen. Vanuit Nederland en Duitsland kwam felle weerstand tegen de plannen waarin projectontwikkelaar ABO Wind het voortouw nam. De tegenstanders die aan weerszijden van de grens wonen bundelden de krachten in het burgerinitiatief Gegenwind/Tegenwind. Begin september trok ABO Wind de plannen voor de windmolens in.

Mei

MOOK/CUIJK | Grootschalige verbeteringen aan de Maaslijn tussen Nijmegen en Roermond liepen begin mei forse vertraging op. Het Rijk besloot toen om veertien miljoen euro minder bij te dragen aan elektrificatie en deels verdubbeling van de spoorlijn, waarop plannen aangepast moesten worden. Dit betekende waarschijnlijk een vertraging van bijna één jaar. Later in het jaar was er ook nog goed nieuws te melden over de Maaslijn. In Cuijk werd in de herfstvakantie-week in oktober zo'n 2500 meter spoor vernieuwd. Het ging om spoorstaven, dwarsliggers en spoorstenen (ballast). Ook werden er twee wissels en een overpad vernieuwd.

MIDDELAAR | Kinderen met een meervoudige handicap hebben sinds dit schooljaar een eigen leerplek op basisschool De Staaij in Middelaar. De gemeente Mook en Middelaar gaf groen licht aan de Stichting LIZ om op de school een locatie voor dagopvang en dagbesteding te creëren. De Stichting LIZ realiseerde eerder al twee locaties in Lent en Dukenburg en wilde ook in De Staaij een leerplek voor kinderen van tussen de nul en 12 jaar met een meervoudige handicap creëren. De kinderen kunnen er vijf dagen in de week terecht.

HAPS | Aan de Wildsestraat in Haps werd in mei een nieuw wandelbos geopend. Het parkje werd gerealiseerd op een perceel nabij het Vredeskapelleke, dat tot anderhalf jaar geleden een onbegaanbaar bos was. In het wandelbos bevinden zich één kilometer lang gruispad, een bloemenweide en picknicktafels.

Juni

GENNEP/HEIJEN | Door het ongeval op de Maas in Grave, waarbij een schipper op 29 december vorig jaar de sluis ramde, werd de gemeente Gennep opgezadeld met 29.000 euro aan kosten. Deze kwamen vooral voort uit de kosten die zijn gemaakt om de veiligheid voor de woonboten in de Paesplas nabij Heijen te waarborgen. Ook maakten ambtenaren overuren als gevolg van de scheepsramp. Burgemeester De Koning liet weten de rekening te sturen naar Rijkswaterstaat. De totale schade tussen de sluizen van Sambeek en Grave bedroeg 20 miljoen euro. Omdat de verzekeraar van de rederij waarvan de boot de sluis ramde slechts voor 900.000 aansprakelijk gesteld kan worden is de spoeling dun.

BOXMEER | De directe omgeving van De Weijer gaat rigoureus op de schop. De klimaatverandering en de daarmee gepaard gaande wateroverlast maakten volgens Boxmeers wethouder Jeu Verstraaten ingrijpen noodzakelijk. Het grote gebied rondom De Weijer is een laag punt in Boxmeer waar veel water naar toe stroomt. Verstraaten hoopt binnen twee tot drie jaar het project af te ronden.

CUIJK | Waar iedereen al jaren klaagt over het feit dat Cuijk volgens Facebook in Limburg ligt, is dat dankzij Paul Verhoeven sinds begin juni verleden tijd. Cuijk hoort op Facebook 'eindelijk' bij Noord-Brabant. "Na bijna een half jaar maandelijks contact te hebben gehad met een medewerker bij Facebook Benelux is het eindelijk gelukt", liet hij de krant weten.

Juli

BOXMEER | De boeren in het Maasheggengebied weigerden medewerking om het cultuurlandschap door de UNESCO erkend te krijgen als werelderfgoed. De verhoudingen met de gemeente Boxmeer waren daarvoor te verstoord. Marcel Derks, voorzitter van de ZLTO Boxmeer, was glashelder. De ZLTO weigert elke vorm van overleg als de gemeente Boxmeer niet aan de eisen van de boeren tegemoet komt. De partners van de Noordelijke Maasvallei ondertekenden 14 augustus 2017 het nominatieformulier voor Unesco MAB (Man And Biosphere) Maasheggen. Hiermee willen de partijen een stap zetten om een Unesco-status te verkrijgen.

BERGEN | Het was een groot feest in Bergen, waar elf bewoners werden verrast met de 2 Miljoen Prijs van de Postcode Loterij. Op postcode 5854 AE viel in de junitrekking deze miljoenenprijs. Postcode Loterij-ambassadeur Nicolette van Dam overhandigde de hoofdwinnaars in de Burgemeester Douvenstraat cheques van 66.666 euro tot 155.555 euro.

BOXMEER | Daags na de Tour 2017 was met 40.000 toeschouwers een van de drukst bezochte Boxmeerse wielerronden aller tijden. Dylan Groenewegen ging er bij de mannen met het eremetaal aan de haal. Bij de vrouwen ging Chantal Blaak als eerste over de finish. Ook Tom Dumoulin en Anna van der Breggen, winnaars van de Giro d'Italia en Giro Rosa van dit jaar, verschenen aan de start. Daags na de Tour 2018 staat op de agenda voor maandag 30 juli.

Augustus

BOXMEER/NIEUW-BERGEN | Voetbalsters Kika van Es en Lieke Martens werden na de winst op het EK van afgelopen zomer gehuldigd in hun geboorteplaatsen. De straten van de twee Oranjeheldinnen in hun geboorteplaatsen waren voor de gelegenheid oranje versierd. Kika ontving de Zilveren Bok en werd erelid van Olympia'18. Lieke werd benoemd tot ereburger van Nieuw Bergen. In augustus werd ze uitgeroepen tot beste voetbalster van Europa.

MOOK EN MIDDELAAR/HEUMEN | Er wordt sinds augustus hard gewerkt aan het realiseren van het MaasWaalPad, een snelfietsroute tussen Cuijk en Nijmegen. De aanleg van de snelfietsroute Cuijk-Nijmegen is opgesplitst in deelprojecten. De gloednieuwe fietsbrug over de Maas is het voornaamste deel van de snelfietsroute. Door de komst van de brug kunnen fietsers rechtstreeks de oversteek maken van Cuijk naar Mook en andersom.

September

LAND VAN CUIJK | Er was verdeeldheid tussen de vijf gemeenten over de herindeling van het Land van Cuijk. Grave, Mill en Sint Hubert stemden in september tegen de herindeling. Sint Anthonis, Boxmeer en Cuijk wilden zich wel graag aansluiten bij een grote fusiegemeente. Hiermee werd het advies van onderzoeksbureau Berenschot in de wind geslagen om zo snel mogelijk op te gaan in één gemeente.

BOXMEER | Het Hansa-dossier had geen gevolgen voor de burgemeester en wethouders van Boxmeer. Er was geen meerderheid voor het aftreden van het college. Uit het rapport van de Rekenkamercommissie bleek eerder het nodige mis te zijn gegaan sinds de aankondiging van kankerziekenhuis Hansa in 2008. Zo werd er geen onderzoek gedaan naar de achtergrond van initiatiefnemer Lex de Lange en gingen de burgemeesters en wethouders hun eigen gang zonder ambtenaren voor advies raad te plegen. Een steen werd voor Hansa nooit gelegd. In december werd bekend dat De Lange persoonlijk failliet is verklaard.

SINT ANTHONIS | De boswachterij in Sint Anthonis had een primeur. Voor het eerst was de oehoe gespot in deze regio. De oehoe was niet alleen gespot, de grootste uil ter wereld had in een oud roofvogelnest in de Staatsbossen twee eieren gelegd. Waarschijnlijk kwam de uil uit de Eiffel of Ardennen gevlogen liet een woordvoerder van Sovon Vogelonderzoek Nederland weten. "Vanaf de tachtiger jaren kwamen ze hier incidenteel voor. Vanaf 1996 worden ze jaarlijks aangetroffen."

Oktober

CUIJK | De Vrije Markt in Cuijk opende eind oktober weer haar deuren. Door een grote brand werden de markthallen vorig jaar voor een groot deel verwoest. "De markt is een stuk kleiner dan voor de brand. Stonden er toen ruim duizend standhouders, dat worden er nu zo'n vierhonderd", liet Vrije Markt-meester Jos Weerepas deze krant weten. Ook is het horecagedeelte teruggebracht tot één ruimte. Voorheen toefden 18 horeca-uitbaters verspreid door de markthallen. Weerepas gaf aan dat hij hoopte dat de De Vrije Markt weer als vanouds werd.

GENNEP | De winkelleegstand in de kern van Gennep baarde de gemeente zorgen. Het B en W van Gennep ging aan de slag met de in juli van dit jaar door het CDA ingediende motie 'aanpak winkelleegstand gemeente Gennep'. Volgens het college kampt het kernwinkelgebied van Gennep met een vitaliteitsprobleem. Een eigen inventarisatie wees uit dat er momenteel ongeveer vijftien panden leegstaan. Dit is nog altijd lager dan het landelijke gemiddelde. Eind oktober sloot supermarkt Supercoop de deuren in het centrum.

BOXMEER | Huub Thoonen, voorzitter van Vogelwerkgroep Boxmeer, werd met de dood bedreigd nadat hij de op handen zijnde sloop van een boerderij in Sambeek stil liet leggen in verband met de aanwezigheid van een steenuil in de directe nabijheid. Dat zei hij in een uitzending van De Monitor, een onderzoeksjournalistiek programma waarbij klokkenluiders en tipgevers actief meehelpen bij onderzoeken. Hij zou 'door een boer bij de strot zijn gegrepen, omdat hij bij zijn zoons de bouw had stilgelegd.' De boer zou ook 'ik maak je af', hebben geroepen. Het is onbekend of Thoonen aangifte van mishandeling heeft gedaan.

November

OVERLOON | Het eerste Land van Cuijkse elfde van elfde-feest in de open lucht was een succes. In Overloon waar de primeur plaatsvond, vierden zo'n 1.000 kleurrijk uitgedoste feestvierders de opening van het carnaval. Voor de liefhebber van het zottenfeest is er goed nieuws: het feest krijgt in 2018 een vervolg. Wim von der Heide, secretaris van carnavalsvereniging De Huibuuke die het feest organiseerde, blikte tevreden terug in de krant. "De sfeer was fantastisch. Volgend jaar is het zondag elfde van de elfde. Dan houden we hier het tweede openingsfeest."

BOXMEER | De Boxmeerse dorpen Rijkevoort, Beugen, Sambeek, Vortum Mullem, Maashees en Holthees stonden voor de keuze: ze stemden in dat een kermisexploitant tijdens de kermisdagen minsten zeven attracties in het dorp plaatst of het dorp ontving 3000 euro waarmee ze naar eigen inzicht een feestje konden organiseren. Er moesten nieuwe afspraken worden gemaakt omdat de contracten met de exploitanten afliepen. De nieuwe afspraken gelden voor de komende drie jaar.

MIDDELAAR | Rijkswaterstaat (RWS) verontschuldigde zich voor het afgraven van de Geestendijk in het stroomgebied van de Maas, op de grens van de gemeenten Gennep en Mook en Middelaar. RWS, dat de maatregel nam in het kader van Stroomlijn Maas, is niet van plan de schade te herstellen, en de dijk opnieuw aan te leggen. De Geestendijk zorgde er voor de het hoogwater niet direct oprukte tot aan de 15 centimeter lagere Kopseweg.

December

BOXMEER | Restaurant De Heerlijkheid in cultureel centrum De Weijer in Boxmeer verwierf een plek in de nieuwste Michelingids. Het restaurant met chefkok Martijn ten Brinke aan het roer staat in de belangrijkste culinaire gids van Nederland genoteerd met een zogenaamd bestekje voor de naam. 'De chef presenteert een fijne versie van moderne gerechten en stel er een aantrekkelijke kaart mee samen', aldus de gids over De Heerlijkheid.

LAND VAN CUIJK | Het aantal Land van Cuijkenaren dat gebruik maakt van de voedselbank daalde fors. Kwamen vorig jaar 95 cliënten alleen al uit de gemeente Cuijk wekelijks hun voedselpakketten ophalen, dit jaar is datzelfde aantal van 95 afkomstig uit alle vijf gemeenten in het Land van Cuijk. "Waar die daling precies vandaan komt is moeilijk te zeggen", zei Annemarie Kissing, secretaris van de Stichting Voedselbank Land van Cuijk, in de krant. "Maar dat het met de aantrekkende economie te maken heeft, kan bijna niet anders."

GENNEP | Het Commissariaat voor de Media (CvdM) wees Gennep News aan als verzorger van mediadiensten in de gemeente Gennep. De aanwijzing die op 5 december inging loopt voor de periode van vijf jaar. Gennep News reageerde verheugd op de uitspraak van het CvdM. "Wij zijn trots op het in ons gestelde vertrouwen door de gemeente Gennep en het CvdM", aldus Petra van Geemert. Gennep News heeft plannen zich verder zorgvuldig uit te bouwen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant