Esmee van der Ham en Maartje Roelofs.
Esmee van der Ham en Maartje Roelofs.

Jongeren in de politiek: "je kunt wat lomper uit de hoek komen"

Verkiezingen 938 keer gelezen

REGIO | Politiek stoffig en saai? Dat vinden deze jongeren helemaal niet. Harm de Kleijne (24), Willem Egelmeers (23) Esmee van der Ham (21) en Maartje Roelofs (20) stellen zich verkiesbaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart.

Door: Aileen van Tilburg

Harm de Kleijne (24) is al ruim vier jaar politiek actief. Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen kwam hij slechts achttien stemmen tekort en belandde hij nét niet in de Raad. "Dit jaar sta ik op de vierde plek van de lijst van het CDA in Sint Anthonis. Ik hoop het deze keer wel te halen", zegt hij. Zijn jonge leeftijd heeft hij nooit als een belemmering gezien. "Nee, absoluut niet. Niemand heeft geleerd om volksvertegenwoordiger te worden. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat het een goed afspiegeling van de samenleving is. Een mengelmoes van ouderen, jongeren, mannen en vrouwen." Hij vindt dat daar nog wel winst te behalen valt. "Van mij mogen er wel wat meer jongeren en vrouwen in de politiek." Volgens Harm kan het juist een voordeel zijn dat je wat jonger bent dan de rest. "Je kan wat lomper uit de hoek komen. Tenminste, je hoeft niet helemaal gepolijst te zijn."

Vader op zoon
Willem Egelmeers (23) ziet zijn jonge leeftijd ook als een voordeel. "Ik ben zelf jong en weet dus wat er speelt onder die doelgroep." Willem is mede door zijn vader Wilbert Egelmeers in de politiek gerold. "Mijn vader was ruim zestien jaar actief bij het CDA. Dat heb ik wel meegekregen aan de keukentafel." Willem staat op de negende plek van de lijst van het CDA in Sint Anthonis. "Het is voor mij allemaal heel vers. Ik zie wel hoe het allemaal gaat lopen. Ik ga er wel honderd procent voor en zou het super vinden om als commissielid aan de slag te gaan. Ik ben er tenslotte niet voor niets mee begonnen!"

Jongste vrouwelijke lijsttrekker
Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat één op de drie jongeren geïnteresseerd is in politiek. Opvallend is dat blijkt uit het onderzoek dat jonge mannen meer interesse hebben in politiek dan jonge vrouwen.

Dat geldt niet voor Maartje Roelofs (20). Met haar twintig jaar is ze de jongste vrouwelijke lijsttrekker van Nederland. Ze staat aan het roer van de VVD in Cuijk. Maartje ging na de middelbare school HBO rechten studeren. Zo kwam ze in contact met Michiel van Veen die destijds namens de VVD in de Tweede Kamer zat. Bij hem leerde ze, tijdens een stage, de kneepjes van het vak. "Hij woonde bij mij in de straat en ik heb hem gevraagd of ik stage bij hem mocht lopen", vertelt Maartje met een lach. Aan ambities heeft ze geen gebrek. "Als ik ooit op die blauwe stoeltjes in de Tweede Kamer zou mogen plaatsnemen, zou dat fantastisch zijn! Maar daar doe ik het nu niet voor. Tijdens deze verkiezingen ga ik mij hard maken voor het verbeteren van Cuijk."
Maartje komt, zoals een goede lijsttrekker beaamt, heel zelfverzekerd over, maar toch heeft ze ook wel haar twijfels gehad. "Op het begin was ik wel eens onzeker. Dan vraag je jezelf af of je wel over voldoende kennis beschikt. Het scheelt dat ik een hele goed fractie heb waar ik terecht kan met al mijn vragen."

Esmee van der Ham (21) herkent die onzekerheid wel. "Ik weet dat ik nog heel veel kan leren. Soms ben ik ook wat terughoudend. Toch wil ik wel heel graag doorgroeien; wie weet ooit naar de landelijke politiek. Esmee is nummer twee op de lijst van de PvdA in Cuijk. De partij waar ook haar opa en moeder op de lijst staan. "Dat is hartstikke leuk. Ze zijn allebei heel trots op mij", glimlacht Esmee. De jonge nummer twee vind het opvallend dat er weinig vrouwen in de Cuijkse politiek zitten. "Soms ben ik de enige vrouw in een vergadering. Dat is wel gek. Ik denk dat mannen meer de drang hebben om zichzelf te laten zien. Zelf heb ik er geen problemen mee, ik sta mijn 'mannetje' wel!"

Tip
Maartje heeft als afsluiting nog wel een tip voor aanstormende politieke talenten. "Je moet gewoon in het diepe springen, dan leer je vanzelf zwemmen. Wat betreft jonge meiden, zij moeten zichzelf vooral niet onderschatten. Je kunt vaak veel meer dan je zelf denkt!"

Willem Egelmeers en Harm de Kleijne.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant