Thomas van der Meer in zijn stamkroeg in Boxmeer. (foto: Dorry Smeets)
Thomas van der Meer in zijn stamkroeg in Boxmeer. (foto: Dorry Smeets)
interview

Thomas van der Meer (27): "Ik droom van een stuk nalatenschap"

Algemeen 1.591 keer gelezen

BOXMEER | Hij is jong, zeer gedreven en sinds een jaar lid van PK Boxmeer. Bij de komende gemeenteraadsverkiezingen neemt hij een tweede plaats in op de kieslijst. Een opkomend politiek talent dus. Wie is Thomas van der Meer? Hij vertelt over zichzelf en over zijn ambities.

Door: Dorry Smeets

Zevenentwintig jaar geleden zag Thomas het levenslicht in Boxmeer, waar hij ook opgroeide en naar vrije school De Morgenster ging. Het middelbaar onderwijs volgde hij op het Karel de Grote College in Nijmegen. "De keuze hiervoor werd vooral ingegeven omdat mijn vrienden daar ook naar toe gingen", vertelt hij. Op de HAN koos hij voor respectievelijk de studies industrieel productontwerper en kunstacademie. Hij kwam er al snel achter dat daar zijn ambities niet lagen. "Het ging toen al niet zo lekker met me", laat hij weten, "ik voelde dat ik het echt anders moest doen en ben daarom HRM gaan studeren in Deventer. En hoewel ik wist dat ik daar goed op mijn plek zat, lukte het nog steeds niet. Ik kreeg het allemaal niet meer voor elkaar, stortte in en kreeg een hele zware depressie; tot suïcide aan toe. Dan zit je op een gegeven moment op je tweeëntwintigste tegen je ouders te vertellen dat het voor jou allemaal niet meer hoeft." Na twee jaar stevige therapieën en medicijnen is hij eruit gekomen. "Dat was een ontzettend goede leerschool; ik heb daar het meest geleerd; meer dan tijdens mijn hele studie. Je wordt er echt een ander mens van, maar ik zal het nooit iemand aanraden. Nu is het een gepasseerd station." Thomas praat er heel open over. Hij nam zijn ervaringen mee tijdens een zogeheten TEDx-presentatie, waar hij een 'driedelige spoedcursus geluk' gaf voor een duizendkoppig publiek. Door zijn ziekte liep de Boxmerenaar een flinke studievertraging op en moet hij zijn opleiding nog afronden.

Arbeidsproces
Aan het einde van het derde studiejaar koos Thomas voor het ondernemerschap en startte hij Tracobe, een bedrijfje waar 'baas worden over je eigen loopbaan' centraal stond. Mede door zijn TEDx-presentatie werd hij door hogeschool Saxion gevraagd studenten te begeleiden die tussen een stukje persoonlijke ontwikkeling en projectmanagement in zitten. Dat doet hij nog steeds. Sinds september van het vorige jaar is deze doorzetter recruiter/HR-contactpersoon bij Procactive Contact Support in Nijmegen. "Daar mag ik precies doen waar ik voor geleerd heb", laat hij weten, "ik ben verantwoordelijk voor het aantrekken, werven en selecteren van de juiste mensen voor de juiste functie. Dat doe ik voor de hele vestiging, waar zo'n 160 mensen werken." Hij heeft het er prima naar zijn zin: "Het is een gigantische uitdaging met veel projecten, maar het past bij me." Bijzonder vindt hij het dat hij – terwijl hij nog moet afstuderen – werk heeft dat op zijn lijf geschreven is. "Ja, ik heb nu alles wat ik zou willen: een goede baan, een leuke vriendin, familie met wie ik goed op kan schieten, ik woon op een fijne plek, kan lekker naar de kroeg en heb geen geldproblemen. Wel ben ik dyslectisch en kleurenblind, maar daar heb ik mee om leren gaan."

Dromen en ambities
In zijn vrije tijd speelt Thomas basketbal, loopt hij hard en fietst hij regelmatig. Ook speelt hij gitaar en gaat graag met zijn vrienden op stap. Eén van zijn grootste hobby's is politiek. De keuze voor PK Boxmeer was een duidelijke: "Landelijk ben ik lid van D66", laat hij weten. "Deze combinatie van progressieve partijen is een verbindende factor. Ik geloof in kansen. Wij moeten met vooruitstrevende en nieuwe ideeën komen om bijvoorbeeld ontgroening, vergrijzing, milieu en economie aan te pakken. Boxmeer is mooi, maar het kan nog mooier. Er is veel industrie. Het centrum is de laatste tijd wel een stuk opgeknapt, maar waar zitten nou die jonge ondernemers?" Hij voelt zich thuis bij de partij: "Niet alles is altijd interessant, maar er zitten een heleboel thema's in die ik heel belangrijk vind en waar ik energie uit haal." Over zijn eigen dromen en ambities: "Vroeger wist ik het allemaal zeker, toen helemaal niet meer en nu volg ik mijn onderbuikgevoel. Net als heel veel mensen droom ik van een stuk nalatenschap, de wereld mooier maken. Ik wil vooral een zorgeloos, kansrijk leven. Hoe ik dat precies invul, zal de toekomst uitwijzen."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant