archieffoto.
archieffoto. Foto: Leon Voskamp

Voortvarende start onderwijsproject 'Foooocus' in Cuijk

Algemeen 1.558 keer gelezen

CUIJK | Leerlingen moeten naar hun eigen mogelijkheden en kwaliteiten zoveel mogelijk kansen krijgen zich te ontwikkelen. Dat was de achterliggende gedachte toen in september 2017 werd gestart met het onderwijsproject 'Foooocus' in Cuijk. Ook voor leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs is het tenslotte erg belangrijk om ervaring op te doen in reële praktijksituaties; buiten het klaslokaal en in het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld voor de leerlingen van SO-VSO Mikado in Gennep (een school voor zeer moeilijk lerende kinderen) en VSO De Marwindt in Nijmegen (een school voor kinderen met een auditieve of communicatieve beperking). Sinds begin dit schooljaar nemen 13 leerlingen uit de gemeente Cuijk deel aan dit project 'Foooocus: Thuisnabij onderwijs in een reële praktijksituatie'. Het biedt hen de kans om echte praktijkervaring op te doen. Ervaring die zij later in de maatschappij nodig hebben. Ook ouders en ondernemers zijn enthousiast.

Het project 'Foooocus' (de vier letters "o" voor de samenwerkende partijen Onderwijs, Ouders, Overheid en Ondernemers) kent een voortvarende start. De proef is een initiatief van SO-VSO Mikado en wordt ondersteund door de gemeente Cuijk. De onderwijsinspectie beoordeelde deze nieuwe vorm van onderwijs ook positief en in de gemeente Bergen (L.) werd eerder eenzelfde project gestart. Thuisbasis van het project 'Foooocus' in Cuijk is het pand in de Korte Molenstraat 15. De leerlingen zijn daardoor niet meer genoodzaakt om dagelijks naar de schoolgebouwen in Gennep of Nijmegen te reizen. "Ik vind dit een prachtig initiatief", aldus verantwoordelijk wethouder Maarten Jilisen. "Het betekent dat we in Cuijk nu ook voortgezet speciaal onderwijs bieden. Het lange reizen naar school behoort tot het verleden. En de leerlingen kunnen al in een vroeg stadium kennismaken met de ondernemerspraktijk en andersom. Het mes snijdt hier echt aan twee kanten".

Ondernemers
Lokale ondernemers werden vanaf het begin nauw betrokken bij het project. Het idee is om de leerlingen bij lokale bedrijven in de gemeente Cuijk ervaring op te laten doen. Inmiddels zijn al meerdere leerlingen actief aan de slag gegaan bij Cuijkse bedrijven. Bijvoorbeeld bij de Albert Heijn. Deze supermarktondernemer draagt graag een steentje bij: "Wij vinden het belangrijk dat alle jongeren een eerlijke kans krijgen op de arbeidsmarkt. De leerlingen van 'Foooocus' krijgen goede begeleiding en worden op de winkelvloer ondersteund. De jongeren leren bij ons de kwaliteit uit te stralen die wij als Albert Heijn voor ogen hebben. En dat is nog best lastig als je geen werkervaring hebt. Op deze manier leren zij hoe het allemaal werkt in het bedrijfsleven en doen ze goede ervaring op. Wij vinden het mooi om op deze manier een steentje te kunnen bijdragen in de toekomst van kinderen die het wat moeilijker vinden om te leren en het geleerde in de praktijk brengen."

Ouders
Ook ouders zijn enthousiast. Bijvoorbeeld de ouders van leerling Neeltje: "Ook wij zijn erg enthousiast over het project 'Foooocus' in Cuijk. Onze dochter Neeltje is leerling van Mikadoschool in Gennep. Wij zien dat ze elke dag met veel plezier naar school gaat. Het grote voordeel van dit project is dat er geen lange reistijd meer is met de taxi. Neeltje loopt nu naar school. Wij zien dat ze meer binding krijgt met de omgeving waar ze woont. Doordat het pand gevestigd is in een winkelstraat, gaan leerlingen op een zeer laagdrempelige manier om met alledaagse zaken. Om hen bijvoorbeeld te leren rekenen, gaan leerkrachten regelmatig met de leerlingen boodschappen doen. Alle facetten komen dan aan bod: omgangsvormen, producten zoeken, lezen et cetera. De winkeliers staan open voor het project en zijn bereid om leerlingen een kans te geven werkervaring op te doen. Een aantal van hen volgt zelfs al een snuffelstage in Cuijk! De belangrijkste pijlers van het project zijn dan ook: afgestemde leervorm, kleine groep, betrokkenheid bij woonomgeving en betrokken middenstanders. Sinds het project in Cuijk is gestart, zien we onze dochter bloeien en groeien. De enthousiaste inzet van de leerkrachten speelt hierbij een grote rol."

Faciliterende rol
Initiator van het project 'Foooocus Cuijk' is Jos Kersten, directeur van SO-VSO Mikado en woonachtig in de gemeente Bergen (L). Hij nam contact op met wethouder Jilisen om samen inhoud te geven aan het project. Na enkele gesprekken werd in september 2017 gestart. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het project ligt geheel bij de moederorganisatie van SO-VSO Mikado, Onderwijsgroep Punt Speciaal. De gemeente Cuijk neemt een faciliterende rol in door het project financieel te ondersteunen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant