André van Gellecom (links) en Ton Wever
André van Gellecom (links) en Ton Wever
Aileen Doet

Startschot voor nieuwe rubriek gegeven bij SV Gennep

Algemeen 833 keer gelezen

GENNEP | In deze gloednieuwe rubriek ondervindt redactrice Aileen van Tilburg bijzondere hobby's, unieke beroepen en fantastische activiteiten aan den lijve onder de noemer 'Aileen Doet'. Deze week wordt letterlijk het startschot gegeven bij Schietsportvereniging Gennep.

Door: Aileen van Tilburg

Wapens hebben iets magisch. Begrijp mij niet verkeerd, ik heb geen moordlustige gedachten, maar rondlopen met pistool zoals Eva van Dongen in Flikken Maastricht of Lara Croft in Tomb Raider is toch wel heel stoer. Om zelf eens te ervaren hoe het is om een schot te lossen ga ik op bezoek bij SV Gennep.

In het gezellige clubhuis op het sportpark word ik vriendelijk ontvangen door Ton Wever voorzitter van de honderd meter baan en André van Gellecom, voorzitter van de vereniging. Beide heren hebben hun sporen ruimschoots verdiend in 'het wereldje'. "Ik ben gepensioneerd en elke vrije minuut ben ik met deze hobby bezig", glundert Ton. Hij is helemaal gek van Engelse wapens. In tegenstelling tot André die toch liever voor het Amerikaanse materiaal gaat. "Dat is toch wel een beetje de strijd hier op de vereniging; Engels of Amerikaans", grinnikt André.

De mannen vertellen mij met terechte trots dat de vereniging dit jaar een jubileum tegemoet gaat, 9 juni wordt er gevierd dat SV Gennep precies veertig jaar bestaat. André: "Het is een prachtige sport. Voor mij gaat het om het winnen, de gezelligheid komt daarna!", lacht hij.

Dan gaan we de baan op. De regels zijn strikt. "Als er geschoten wordt, mag niemand in of uit deze ruimte", vertelt André.

Ik mag schieten met twee verschillende kaliber 22 pistolen. "Dat zijn lichte wapens", zegt André. Daar moet je altijd mee beginnen. Nieuwe leden krijgen overigens ook altijd eerst een veiligheidscursus."

Het eerste pistool lijkt op dat van een echte cowboy. Nadat ik het voorzichtig in mijn handen heb genomen laadt André het voor mij door. Voorzichtig leg ik mijn vinger op de trekker en schiet. Ik voel dat mijn arm trilt en ik heb geen idee of ik iets geraakt heb. Ik los nog negen schoten op de schietschijf die vijftien meter verderop hangt. Daarna mag ik gaan kijken, spannend!

"Niet slecht", concludeert André. Al mijn schoten hebben de schijf geraakt. Ik ben dik tevreden!
Tijdens 'de tweede ronde' krijg ik een pistool dat exact lijkt op dat van Lara en Eva, ik kan mijn geluk niet op. Als een echte pro los ik vijftien schoten, maar ik merk al snel dat mijn arm nu al verzuurd en ik steeds meer bibber. Toch moeilijker dan het lijkt! André zegt: "Schieten is echt topsport. Het is een combinatie tussen concentratie en conditie. Want hoe beter je conditie is, hoe stabieler je staat. Als ik wedstrijden schiet, ben ik streng voor mezelf. Geen vet, geen koffie, maar alleen gezonde dingen."

Ondanks dat ik mij helemaal niet aan deze strenge regels heb gehouden, toch vier (!) schoten in de roos! Beter had ik niet durven dromen. Een mooie voorbode voor het vervolg van deze rubriek? Ik hoop het maar!

Meer weten over SV Gennep? Mail naar secretariaatsvg@svgennep.nl.

Heb jij ook een bijzondere hobby, een uniek beroep of een fantastische activiteit? Mail dan naar redactie@demaasdriehoek.nl! Wie weet kom ik dan volgende week bij jou op bezoek.

Aileen van Tilburg.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant