De Naakte Waarheid in De Weijer in Boxmeer.
De Naakte Waarheid in De Weijer in Boxmeer.
interview

De Naakte Waarheid: "We streven naar imperfectionisme"

  •   keer gelezen

BOXMEER | De Naakte Waarheid gaat lekker. De band bestaande uit Tom Verstappen, Jens Bouwman en Willem Baltussen uit Boxmeer is genomineerd voor de prestigieuze prijs De Roos van Nijmegen. Ook in Boxmeer en omstreken doen de mannen het goed. Zo zijn ze huisband van het Nieuwscafé in De Weijer, hebben ze een aandeel in de organisatie van de Bibliotheeknacht in Boxmeer (24 maart) en zijn ze binnenkort te zien op Boekenbal De Kneep (16 maart) in Cuijk.

Door: Aileen van Tilburg

"We kenmerken ons door imperfectie", vertelt Willem in De Weijer vlak na het Nieuwscafé waar de mannen zojuist hebben opgetreden. "We drijven de spot met clichés in de popmuziek. Eigenlijk is het een mengelmoes van serieus mooie muziek en jatwerk met een knipoog." Jens vult aan: "We zijn misschien ook wel meer kleinkunst dan een band. Onze muziek is niet altijd zuiver, we zingen wel eens vals. Toch zijn we op onze eigen manier wel perfectionistisch. Je zou kunnen zeggen dat we streven naar imperfectionisme. We willen anders zijn dan de rest. Dat geldt vooral voor mij; ik ben een soort oerhipster."

De beginselen voor de Naakte Waarheid werden gelegd tijdens de les CKV (culturele en kunstzinnige vorming red.) op de middelbare school. "We moesten een maatschappelijk kritisch kunstwerk maken", vertelt Tom. "Dat werd het nummer 'De Maatschappij Dat Ben Jij'." 

Een vliegende start dus voor De Naakte Waarheid dat toen nog de naam Imperfaced droeg. Toch viel de band in 2014 bijna uiteen. "We zijn in eerste instantie met z'n vieren gestart", legt Willem uit. "Wessel Grol was toen ook nog lid van de band. Eigenlijk was ik de eerste die besloot om ermee te stoppen. Ik had andere prioriteiten zoals werk, geld verdienen." Tom: "En ik was vooral druk met de liefde haha!" Jens: "Ik was vooral druk met wiet. En te laat komen. Maar dat had misschien weer met die wiet te maken. Hoe dan ook, je kan wel stellend dat we allemaal andere prioriteiten hadden."

Toen het drietal werd gevraagd om op te treden op een feest in Boxmeer, twijfelen ze desondanks geen moment. "Ja dat was gewoon hartstikke leuk. Daardoor hebben we eigenlijk ook weer de draad opgepakt", vertelt Willem. Na het eerste succesvolle nummer brengen ze twee rockopera's uit. "Meteen de groten achterna", aldus Jens.

Vorig jaar deed De Naakte Waarheid mee met de bandwedstrijd Kaf en Koren in Nijmegen. "We wonnen niet, maar volgens de organisatie was er nog nooit zoveel publiek kijken", grinnikt Tom. "En toen besloten we dat we nog een stapje verder wilde: De Roos van Nijmegen", vult Willem aan. Jens: "We denken absoluut niet dat we gaan winnen, want we zijn gewoon niet wat de jury zoekt. Maar meedoen is al leuk!"

Dromen hebben de mannen nog genoeg. Eind van dit jaar brengen ze een nieuwe EP uit en ook over de lange termijn hebben ze nagedacht. "Over drie jaar spelen we het Goffertpark plat en over vijf jaar doen het Goffertstadion. We blijven bescheiden", besluiten ze met een knipoog.

10 april is De Naakte Waarheid te zijn in Merleyn in Nijmegen tijdens de voorrondes van De Roos van Nijmegen.

Lees het hele interview in De Maas Driehoek van dinsdag 28 februari. 

Meer berichten