V.l.n.r.: Kees Bentvelsen (bladmanager De Maas Driehoek), Aileen van Tilburg (redacteur) en Martijn Hulsen (Toponderzoek).
V.l.n.r.: Kees Bentvelsen (bladmanager De Maas Driehoek), Aileen van Tilburg (redacteur) en Martijn Hulsen (Toponderzoek).

Land van Cuijk krijgt burgerpanel; schrijf je in!

Algemeen 1.233 keer gelezen

REGIO | Het Land van Cuijk (gemeenten Boxmeer, Cuijk, Sint Anthonis, Mill en Grave) krijgt een burgerpanel. Iedereen vanaf 16 jaar kan via dit panel zijn of haar mening geven over actuele thema's in de gemeente. De Maas Driehoek is hiervoor een samenwerking aangegaan met onderzoeksbureau Toponderzoek. Aanmelden is nu al mogelijk op www.tiplandvancuijk.nl.

Bij ruim driehonderd deelnemers kan er worden gestart, maar de hoop is dat heel veel meer mensen zich aanmelden. De verwachting is dat op korte termijn de eerste onderzoeksvragen kunnen worden verstuurd.

Raadpleging
Moet de provincie Brabant ingrijpen om de herindeling van het Land van Cuijk (samenvoegen van vijf gemeenten) te bespoedigen? Moet er een nachttrein komen in de regio? Wat zou jij doen als je een dag lang burgemeester was? Zomaar een paar vragen die voorgelegd kunnen worden. Maar denk bijvoorbeeld ook aan vragen over het groenonderhoud, onderwijs, openbaar vervoer, straatverlichting en onderhoud aan wegen. "Raadgeving is het doel, het gaat niet om een opiniepeiling", benadrukt Martijn Hulsen, eigenaar van onderzoeksbureau Toponderzoek. "Als je de inwoners in een onafhankelijk burgerpanel om raad vraagt, dan krijg je een beter beeld van hoe de gemiddelde inwoner denkt. De resultaten kunnen de basis vormen van iets waar de gemeenschap beter of mooier van wordt." Het platform draagt de naam www.tiplandvancuijk.nl, waarbij Tip staat voor Transparant Inwoners Panel.

Vragen
Iedere inwoner van het Land van Cuijk die ouder is dan 16 jaar kan zich bij het panel aansluiten. Dat geldt eveneens voor diegenen die buiten de regio wonen, maar er wel werkzaam zijn. Deelnemen is eenvoudig. Meld jezelf aan via www.tiplandvancuijk.nl en vul de vragen in over onder meer leeftijd, postcode en gezinssamenstelling. Daarop toetst Toponderzoek de representativiteit. Hulsen: "Het is aan ons om te zorgen dat het statistisch allemaal klopt. Daarom hanteren wij de gestelde onderzoeksrichtlijnen."
Elke deelnemer krijgt maandelijks een aantal vragen voorgelegd. De tijd die het invullen van de vragenlijst in beslag neemt, varieert van een paar minuten tot mogelijk een klein kwartier. De onderzoeksresultaten worden via www.tiplandvancuijk.nl kenbaar gemaakt. Tevens worden de resultaten gebruikt voor artikelen in De Maas Driehoek.

Besluitvorming
De eigenaar van Toponderzoek heeft inmiddels in ruim 65 gemeenten in Nederland burgerpanels ingesteld. De praktijk in die gemeenten heeft al uitgewezen dat sommige onderzoeksresultaten die betrekking hebben op politieke thema's worden meegewogen in de politieke besluitvorming. Dat betekent dat panelleden mede hun stempel kunnen drukken op besluitvorming. En juist dat maakt deelname aan het burgerpanel interessant en leuk.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant