Ingezonden brief.
Ingezonden brief. (Foto: Martijn Schwillens)

Ingezonden brief: "geschrokken van reactie Van Hulsteijn"

  •   keer gelezen

INGEZONDEN BRIEF | Hieronder een reactie van Frank Pubben (fractievoorzitter D66 Gennep) op de ingezonden brief van Janine van Hulsteijn (VVD Gennep) van vorige week.

"Ik ben geschrokken van een artikel van Janine van Hulsteijn van VVD Gennep.

Ze geeft in dit artikel erkende vluchtelingen de schuld van het feit dat jongeren moeilijk aan een (sociale huur)woning kunnen komen in Gennep.

Dus even wat feiten opgevraagd en opgezocht. De cijfers: De regering (mede gevormd door de VVD) heeft de gemeenten een taakstelling gegeven. In 2016 (absoluut piekjaar) kregen wij de opgave om 60 erkende vluchtelingen (gezinnen en alleenstaanden) een woning aan te bieden. In het afgelopen jaar 2017 lag deze taakstelling op 30 erkende vluchtelingen.

Vanaf 2010 zijn er in de gemeente Gennep 151 erkende vluchtelingen gehuisvest (waaronder 78 kinderen). Vanaf 2010 gaat het dan gemiddeld per jaar om 6,7 sociale huurwoningen.

Totaal zijn er in de gemeente Gennep 1.755 sociale huurwoningen. Dat is dus een percentage van 2.68% over de afgelopen 7 jaar. De bewering van VVD Gennep dat de erkende vluchtelingen een woningtekort veroorzaken in Gennep is volgens ons daarmee: ONWAAR!

Ons probleem is veel ingewikkelder. Heel veel mensen zijn op zoek naar een passende woning. Jong en oud. Er zijn ook tekorten aan huur– en koopwoningen in de particuliere sector. Voor starters en ouderen. Er is sprake van vergrijzing; misschien zelfs krimp. De woningmarkt verandert en daar moet de politiek op inspelen. We hebben daar veel ideeën over. Bijvoorbeeld door tijdelijke en fijne woningen te bouwen. Dat kan vrij snel en helpt de broodnodige doorstroming.

Laten we in Gennep niet een bepaalde groep in een strafhoek zetten en met het vingertje wijzen.

De gemeente Gennep heeft het afgelopen jaar diverse vieringen gehad waarbij onze eeuwenlange tolerantie voor andersdenkenden en vluchtelingen centraal stond.

Knelpunten en uitdagingen moeten we samen oplossen. Daar stáán we voor en gáán we voor."

Frank Pubben - fractievoorzitter D66 Gennep

Meer berichten