Bouke de Bruin - Van Vugt van het CDA.
Bouke de Bruin - Van Vugt van het CDA.
liveblog Boxmeer

CDA wint in Boxmeer

Verkiezingen 7.277 keer gelezen

BOXMEER | Het CDA is de grootste partij geworden in Boxmeer met maar liefst zes zetels. De SP in een goede tweede met 5 zetels. Gevolgd door LOF (4 zetels), VDB/LO (3 zetels), PK (2 zetels) en de VVD (1 zetel)

2014
In Boxmeer was de uitslag in 2014 als volgt: CDA – 5 zetels SP – 5 zetels Lokale Onafhankelijk Fractie (LOF) – 4 zetels Progressieve Kombinatie (PK) – 3 zetels VDB/LO – 3 zetels VVD – 1 zetel Politiek Overloon – 0 zetels Nieuw Boxmeer – 0 zetels

Opkomst
De opkomst in Boxmeer was 62,26 procent. In 2014 was dat 63,45 procent.


23.01 uur: De voorlopige einduitslag is bekend: 

CDA - 6 zetels
SP - 5 zetels
LOF - 4 zetels
VDB/LO - 3 zetels
PK - 2 zetels 
VVD  - 1 zetel

Opkomst 62,26 %


22.43 uur: In Boxmeer gaat het tussen CDA en SP de spanning stijgt. Alle stemmen zijn geteld.



22.23 uur: Zoals verwacht in Overloon VDB/LO de grootste maar ook flink gestegen ten opzichte van 2014. 


22.14 uur: In Boxmeer staat het CDA in de voorlopige uitslag bovenaan: 


22.08 uur: Uitslag stembureau gemeentehuis Boxmeer. 



22.06 uur: Uitslag van stembureau De Peppels: 


21.55 uur: de eerste uitslag in Boxmeer is bekend. De stemmen van het stembureau in Groeningen zijn geteld: 

Ook in Holthees is VDB/LO veruit de grootste:


21.39 uur: Totdat de uitslagen bekend zijn, worden er in De Weijer in Boxmeer verschillende thema's besproken. Nu het thema veiligheid: 


21.00 uur: de stembussen zijn gesloten

Het tellen van de stemmen kan beginnen. In De Weijer in Boxmeer is de verkiezingsavond van start gegaan. 

Het is al gezellig druk in De Weijer: 


19.48 uur: Even terugblikken naar 2014

Wie werd er in 2014 de grootste partij? En wat was toen het opkomst cijfer? Hier een terugblik: 



17.45 uur: Ruim vierhonderd stemmers in Driewiek

Bij stemlokaal de Driewiek in Boxmeer zijn tot nu toe 430 van de 1100 stemmen uitgebracht. Het is wel zo dat dit stemlokaal traditioneel altijd een drukke avond heeft. "Het zal er om hangen of ze dezelfde opkomst als 4 jaar geleden halen", aldus een medewerker.



13.36 uur: Nieuwe Wilhelminaboom geplant

In Boxmeer werd op de verkiezingsdag een nieuwe Wilhelminaboom geplant. 


11.46 uur: burgemeester Karel van Soest roept op om te gaan stemmen: 

10.31 uur: vlog wethouder Willy Hendriks

Wethouder Willy Hendriks van LOF vlogt regelmatig en dus kan ook video ook op verkiezingsdag natuurlijk niet uitblijven: 


07.41 uur: Verkiezingsprogramma's vergeleken: 

Zes partijen doen mee met de gemeenteraadsverkiezingen in de gemeente Boxmeer. Wat zijn de verschillen in hun partijprogramma's? En op welke vlakken zijn zij het eens. Hieronder een beknopt overzicht.

CDA
Een terugkerend thema in vrijwel alle programma's is, niet geheel verrassend, de vorming van één Land van Cuijk. Het CDA zegt daarover: "samenwerking is een goede optie om kwaliteit te kunnen leveren, maar het moet niet leiden tot een afstandelijke organisatie. Wij vinden dat herindeling in principe niet van bovenaf opgelegd zou moeten worden."
Verder is duurzaamheid bij alle partijen een hot item; ook bij het CDA. "Wij zetten ons in voor duurzame isolatie van woningen, bedrijven en gebouwen voor het jaar 2035. En we willen binnen vijf jaar alle gemeentelijke gebouwen, scholen en sporthallen verduurzamen."
Daarnaast wil het CDA het doortrekken van de A77 hoog op de agenda krijgen.en zijn ze voor het instellen van een nachttrein.
Het CDA laat ook weten kunst en cultuur belangrijk te vinden. Ze vinden dat jongeren via educatie al op jonge leeftijd kennis moeten maken met de lokale cultuur en geschiedenis en zij stimuleren kunst in de openbare ruimte. "CDA Boxmeer pleit ervoor dat alle jeugd in onze gemeente kennismaakt met het Oorlogsmuseum in Overloon."

SP
De vorming van één Land van Cuijk daar is de SP niet uitgesproken positief over. Ze spreken over een 'eventuele' herindeling en de partij vindt het daarin vooral belangrijk dat mensen een stem krijgen via een referendum. "Ook moeten de dorps- en wijkraden bij de vorming van één Land van Cuijk werken met gekozen vertegenwoordigers. Een herindeling moét meerwaarde geven voor de burger." Op het gebied van duurzaamheid wil de partij graag de grotere natuurgebieden versterken en de mogelijkheden van duurzaam bouwen verkennen. Biologische landbouw vindt de SP een goed idee; intensieve veehouderij, megastallen en de bijbehorende mestfabrieken niet. "Vervuilers op straat en in de natuur moeten hard worden aangepakt volgens het principe 'de vervuiler betaalt'. De SP wil dit jaar al meer openheid van het Boxmeerse bestuur in de Hansa kwestie. Daarnaast staat zorg hoog op de agenda.

LOF
Het partijprogramma van LOF springt eruit door de opzet. Puntsgewijs worden verschillende thema's aangestipt. De partij wil graag op zoek naar "de best passende duurzame vorm van samenwerking in het Land van Cuijk". Dorps- en wijkraden blijven een belangrijke rol spelen. "Uitgangspunt is om samen te werken met de provincie en het Rijk om te komen tot een sterk economisch beleid." Het Lof spreekt van een 'economisch bureau Land van Cuijk' en 'een gemeente Boxmeer'. Ook LOF zet in op duurzaam bouwen en wil daarnaast graag de circulaire economie bevorderen. Bovendien moeten basisscholen naar een aanvaardbaar niveau en verspreidt worden over de kernen, vindt LOF.

PK
De PK begint het programma ambitieus: "PK heeft in de twaalf jaar dat zij bestaat steeds vanuit een oppositierol verschillende colleges gevolgd. Wij vinden het nu de tijd om onze verantwoordelijkheid in het bestuur te nemen", zo luidt de eerste zin van het programma. De partij spreekt zich sterk uit voor één Land van Cuijk, maar wil wel voldoende voorzieningen in de kleine kernen behouden. Wat betreft duurzaamheid wil de PK graag het opwekken en gebruik van schone energie stimuleren. Daarnaast vindt de partij het belangrijk dat de A77 en A73 beter worden benut voor interlokaal verkeer. "Scheiding met lokaal verkeer dient plaats te vinden."

VDB/LO
VDB/LO hamert minder op duurzaamheid. "Wij zijn van mening dat het milieubeleid zoals dat door de landelijke overheid is opgesteld voldoende wet- en regelgeving bevat." Wat betreft één Land van Cuijk wil de VDB/LO "graag samenwerken met de gemeente Sint Anthonis en de andere gemeenten in het Land van Cuijk op het gebied van ICT, HRM, financiën, facilitaire zaken, juridische zaken en inkoop om tot een efficiënte, kwalitatief hoogwaardige dienstverlening te komen." Ook maakt de partij zich hard voor betaalbare woningen. "Zonder een deel goedkope woningen gewoon geen bouwplannen goedkeuren en waar nodig pas een vergunning verlenen als hier een sloopvergunning tegenover staat; zo simpel kan het zijn." Tot slot wil de partij de vergaderstructuur van de Raad en Commissies onder de loep nemen. "Een grondige evaluatie is aan de orde en eventueel aanpassingen."

VVD
De VVD vindt: "onze gemeente is gebaat bij een sterk Land van Cuijk. Economie, bereikbaarheid, voorzieningen en recreatie houden niet op bij de gemeentegrens."Daarnaast vindt de partij "dat duurzaamheid geen dogma moet zijn: initiatieven zijn niet per definitie beter omdat ze een duurzaam karakter hebben. Andere belangen spelen ook een rol en wegen soms zwaarder." Ook wil de VVD graag een betere aansluiting van de A77 en A50; "de zogenaamde Oost-West verbinding". De partij pleit voor voldoende parkeerplaatsen, "parkeren is geen misdaad", en goede OV-verbindingen met alle kernen waarbij de treinstations in Boxmeer en Vierlingsbeek een belangrijk knooppunt vormen."

-

Het CDA in Boxmeer in spanning.
De voorlopige uitslag om 22.13 uur.
Uitslag in Groeningen.
De verkiezingsavond in Boxmeer ging vlak na het sluiten van de stembureaus van start in De Weijer.
Stemlokaal de Driewiek in Boxmeer.
Een gloednieuwe boom siert het Wilhelminaplein in Boxmeer.
Afbeelding
Stembiljet.
De situatie in 2014 in de gemeente Boxmeer.
Gezellige drukte in De Weijer.
Totdat de uitslagen bekend zijn, worden er verschillende thema’s besproken. Nu het thema veiligheid.
De uitslag in Holthees.
Uitslag van stembureau De Peppels.
Uitslag gemeentehuis Boxmeer.
Ook bij de SP stijgt de spanning.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant