Bob Thomassen en Martijn Schwillens laten alvast de felbegeerde Copa del Agatha-cup zien.
Bob Thomassen en Martijn Schwillens laten alvast de felbegeerde Copa del Agatha-cup zien.

Tien jaar Copa del Agatha: "waar een klein dorp groot in is"

Sport 812 keer gelezen

SINT AGATHA | Voor het tiende jaar op rij laat Sint Agatha zien 'waar een klein dorp groot in kan zijn' tijdens het voetbaltoernooi Copa del Agatha bij VCA op 4 en 5 augustus. Jonge talenten van over de hele wereld onder de negentien jaar gaan de strijd met elkaar aan voor de felbegeerde 'Copa del Agatha'.

Door: Aileen van Tilburg

"Ja, tijdens deze jubileumeditie wordt er wel extra uitgepakt", verklappen Bob Thomassen en Martijn Schwillens van de organisatie. Tijdens een speciale en interactieve avond in Schouwburg Cuijk worden dinsdag 27 maart de zes deelnemende teams gepresenteerd aan de vaste relaties en sponsors. Bij het drukken van deze krant zijn die zes teams dus nog even geheim, maar Bob en Martijn lichten alvast een tipje van de sluier op: "Er zitten drie hele grote namen bij!"

Ontstaan
Het idee voor Copa del Agatha ontstaat ruim tien jaar gelden. De 'harde kern' van de organisatie kent elkaar van de club VCA. "Het toernooi bestond destijds al", vertelt Bob. "Maar het was toen bedoeld voor de lage elftallen, de kelderklasse zeg maar", grinnikt hij. Martijn vult aan: "Klopt, en wij wilden met een groep eigenlijk wel een écht kwalitatief goed toernooi in Sint Agatha neerzetten. Laten zien waar een klein dorp groot in kan zijn. Iets doen wat boven de rest uitsteekt."
En dat lukt! Meteen het eerste jaar is Copa del Agatha een groter succes dan vooraf gedacht. "Ons doel was om binnen vijf jaar zes profteams binnen te halen, maar dat lukte meteen het eerste jaar al!", vertelt Bob. Toch is het elk jaar een uitdaging om de teams bij elkaar te sprokkelen. "Het is soms best lastig om ze over de streep te trekken. De wil is er vaak wel, maar over de hele wereld zijn de competities qua data anders ingedeeld en dat maakt het plannen lastig", legt Martijn uit.

Hoogtepunten
In de afgelopen tien jaar hebben er al heel wat talenten de bal laten rollen op de velden van VCA. "Marten de Roon, Vincent Janssen, Jetro Willems, Julian Draxler", somt Martijn op. "Maar ook echt grote spelers die hier wat minder bekend zijn, bijvoorbeeld de spits van Bosnië of de derde keeper van Ghana. Die stonden hier gewoon op het veld!"
Een verzameling van jonge talenten van over de hele wereld; dat trekt uiteraard ook scouts aan. "We hebben ze van over de hele wereld gehad", zegt Bob. "We hebben ooit meegemaakt dat clubs zoals Chelsea, Tottenham Hotspur en Juventus hier handje klap deden bij ons in de kantine."

Nuchter
Grote namen dus, maar de Brabantse nuchterheid viert hoogtij. "Iedereen helpt een handje mee en er hangt gewoon echt een hele goede sfeer", legt Bob uit. Martijn geeft een mooi voorbeeld: "De Glasgow Rangers speelden vorig jaar op Copa del Agatha. Familie en vrienden hadden een hotel in Nijmegen en gingen met de trein naar Cuijk om daar de bus te pakken naar Sint Agatha. Maar ja, die rijdt niet in het weekend. Dus zijn ze een beetje beduusd maar het centrum van Cuijk ingelopen. Ze kwamen bij Café Taurus terecht en toevallig is de eigenaar vrijwilliger achter de bar op ons toernooi. We kregen een telefoontje en zijn meteen de twintig Schotten op gaan halen in de auto. Dat vonden ze zo bijzonder! Dat maak je ook nergens anders mee, dat kan alleen in een klein dorp."

Jubileum
Het jubileum wordt er dus een met een gouden randje. Behalve voetbal is er op de zaterdagavond een gezellige feestavond voor sponsors, de organisatie en alle vrijwilligers. Voor de jonge bezoekers tussen zes en twaalf jaar is er de vrijdag voor het toernooi een voetbalclinic. Alle deelnemers krijgen een heuse Copa-bal.
Houd je van een goed potje voetbal? Kom dan 4 en/of 5 augustus langs op het sportpark van VCA in Sint Agatha. "Iedereen is welkom; Brabantse gezelligheid gegarandeerd", besluiten Martijn en Bob.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant