Martien van Dommelen.
Martien van Dommelen.
Aileen doet

"Druppelfotografie is echt mijn redding geweest"

Algemeen 1.685 keer gelezen

SINT ANTHONIS | Het werk van fotograaf Martien van Dommelen herken je uit duizenden. Futuristisch, rustig en bovenal fascinerend. Op zijn visitekaartje omschrijft hij het als volgt: 'De magie van een waterdruppel'. En dat is misschien wel perfect verwoord. Martien maakt foto's van vallende en botsende druppels. Hij nodigt mij uit voor een miniworkshop.

Door: Aileen van Tilburg

Martien en zijn vrouw Ina wonen in Sint Anthonis. Ina mag dan wel niets met fotografie hebben, het is duidelijk dat zij ook creatief is. In huis pronken mooie kunstwerken van keramiek en schilderijen.

Ik krijg een gastvrij onthaal en onder het genot van een kop thee praten we over de hobby van Martien. Zijn passie voor druppelfotografie is namelijk ook deels uit 'nood' ontstaan. "Ik heb een ruggenmergaandoening", steekt Martien van wal. "Daarnaast heb ik darmproblemen. Door die twee beperkingen ben ik best wel aan huis gekluisterd. Hier binnen kan ik mezelf verplaatsen met een stok, maar buitenshuis zit ik in een scootmobiel. Als het weer het toelaat ga ik naar de voetbalvelden in Sint Anthonis om op zaterdag jeugdwedstrijden en zondag het eerste elftal te fotograferen. Dat vind ik prachtig!" Trots laat Martien een foto zien waarmee hij een gouden prijs won.

In 2015 komt Martien voor het eerst in aanraking met druppelfotografie. Het gaat dan nog wat provisorisch. Ina moest een besje op een lepeltje melk laten vallen en Martien knipte dan een foto. "Dat had bijna onze relatie gekost", grapt Ina. Na een workshop highspeed fotografie schaft Martien een 'druppelapparaat' aan. Daar werkt hij sindsdien mee. "Druppelfotografie is echt mijn redding geweest. Tijdens het fotograferen vergeet ik even mijn ellende."

Ik ben ondertussen wel benieuwd geworden naar de studio van Martien en hij neemt mij mee naar zijn werkruimte. De opstelling staat al klaar: een druppelautomaat, een glas met blauwe vloeistof, een fotocamera en een laptop. "Zal ik het eerst laten zien?", vraagt Martien. "Dat lijkt mij een goed plan", antwoord ik. Martien typt wat op de computer en ik hoor een harde 'plop'. Flitsers zorgen voor een bundel van licht en op het schermpje van de camera verschijnt een prachtig kunstwerkje. "Geen druppel is hetzelfde en dat vind ik zo mooi", legt Martien uit.

Daarna mag ik het zelf proberen. Op de eerste foto is niets te zien. "De druppel valt eerst in het water en komt daarna weer boven. Dat is het perfecte moment voor een foto", zegt Martien. Ik pas de instellingen een beetje aan en jawel, de tweede foto 'vang' ik een druppel. "De instellingen zijn elke keer anders. Soms is het water warmer of wat dikker en dan moet je de tijden opnieuw invoeren." Ik probeer nog een paar keer en heb er zeker plezier in. Het is echt een kunst op precies die ene mooie druppel vast te leggen.

Cursus
Voor mensen die het ook leuk vinden om dit eens te proberen, geeft Martien cursussen. "Dat vind ik heel leuk om te doen. Niets mooiers dan de blijdschap bij een deelnemer te zien bij de eerste botsende druppel en tevens je passie overbrengen op iemand anders." Benieuwd naar Martiens werk? Kom dan in april of mei een kijkje nemen in de bibliotheek in Bergen. Daar worden de druppelfoto's geëxposeerd. Meer informatie staat op: www.scootshootfotografie.nl.

Heb jij ook een bijzondere hobby? Een unieke activiteit of een fantastisch beroep? Schroom niet en stuur een mailtje naar redactie@demaasdriehoek.nl. Wie weet kom ik binnenkort bij jou langs.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant