Afbeelding

DNA op dode scha­pen was van een wolf

Algemeen 798 keer gelezen

REGIO | Er is DNA gevonden op de dode schapen die eerder deze maand werden doodgebeten in onder andere Limburg. Een herder uit Bergen, van wie schapen werden doodgebeten, vermoedde al dat het om een wolf ging. 

De gedupeerde schapenhouders zijn dinsdag geïnformeerd over de resultaten van het DNA-onderzoek. Omdat nu onomstotelijk vaststaat dat hun schapen zijn gedood door een wolf ontvangen zij een vergoeding voor de gedode dieren.

De drie schadegevallen werden vastgesteld in Lottum, Venlo en bij Heythuysen. Naar aanleiding van deze voorvallen heeft het BIJ12/Faunafonds in opdracht van de provincie DNA-monsters genomen. Deze test is nodig om er zeker van te zijn dat er een wolf in het spel is, omdat het ook regelmatig gebeurt dat schapen worden gedood door honden.

De wolf is op grond van Europese regels een streng beschermde diersoort. De Provincie komt tegemoet in eventuele schade die is veroorzaakt door een wolf (100% van de waarde van het gedode vee, en eventuele dierenartskosten voor gewonde dieren). Er moet daarvoor wel via DNA aangetoond zijn dat het inderdaad om een wolf gaat, of er moet uit sporenonderzoek zijn gebleken dat een wolf zeer waarschijnlijk de veroorzaker van de schade is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant