De pas geïnstalleerde raadsleden en burgemeester Peter de Koning. Op de foto ontbreekt Jos Sutmuller (foto: Jos Gröniger)
De pas geïnstalleerde raadsleden en burgemeester Peter de Koning. Op de foto ontbreekt Jos Sutmuller (foto: Jos Gröniger)

Vijf nieuwe gezichten in de Gennepse gemeenteraad

Verkiezingen 1.020 keer gelezen

GENNEP | In de raadzaal van het stadhuis in Gennep zijn op Witte Donderdag zestien van de zeventien raadsleden beëdigd. De politici vertegenwoordigen alle inwoners van de gemeente Gennep. "Ongeacht het feit of zij jullie gestemd hebben", drukte burgemeester Peter de Koning hen op het hart.

Door: Jos Gröniger

Met de beëdiging kwam een einde aan een periode van twintig uur zonder de gemeenteraad. De raadstermijn van de oude raadsleden liep op woensdagavond 28 maart om 24.00 uur af. Van de zestien (CDA'er Jos Sutmuller was absent) nieuw beëdigde raadsleden van de fracties CDA, D66, PvdA, SP en VVD zijn Ronnie Rutten (CDA), Anke Sonnemans (D66), Joy Hillebrand (PvdA), Ruud Geraeds (SP) en Bram Nijst (VVD) 'debutanten'. Remco Reinten (CDA) was van 2002 tot 2010 al raadslid. De terugkerende raadsleden zijn Jacques van Bergen, Twan Reintjes en Jos Sutmuller (CDA), Frank Pubben en Paul Wessels (D66), Luc Brouwers (PvdA), Rob Janssen, Dolinda Wijnhoven-Franken, en Hans Frentz (SP), Fred Knigge en Janine van Hulsteijn (VVD).

Coalitievorming
Tijdens de raadsvergadering van donderdagavond lichtte Jacques van Bergen namens het CDA (grootste partij sinds de gemeenteraadsverkiezingen) de ontwikkelingen in de coalitiebesprekingen toe. Bij de vorige week dinsdag gestarte oriënterende gespreken met de vier overige fracties is gebleken dat waarde gehecht wordt aan een brede coalitie. Bij de vorming van de coalitie wil het CDA recht doen aan de jongste verkiezingen. "Er is onderling vertrouwen, en we willen daarom onderzoeken of we tot een samenwerking met SP en VVD kunnen komen", aldus Van Bergen, "Er zijn weliswaar wat verschillen in de verkiezingsprogramma's maar we verwachten op voorhand dat daar geen problemen door ontstaan."
Nu de informatieronde 'overgeslagen' kon worden wil CDA doorpakken. "We gaan voor snel resultaat maar we houden zorgvuldigheid in het oog."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant