Bakkerij Loeffen. (foto: Berry Poelen)
Bakkerij Loeffen. (foto: Berry Poelen)

Bakkerij Loeffen in Cuijk viert 125-jarig jubileum

Zakelijk 2.036 keer gelezen

CUIJK | Het is een bijzonder jaar voor Bakkerij Loeffen in Cuijk. Ze bestaan precies 125 jaar. "In 1893 begon het allemaal", blikt Harrie-Jan nostalgisch terug.

Grondlegger was Anton Bernard. Hij kwam uit een bakkersfamilie uit het Belgische Luik. Eén van zijn twee dochters trouwt de bakkersknecht die uiteindelijk de zaak overneemt en de naam Loeffen eraan hangt. "Dat was de broer van mijn opa", vertelt Harrie-Jan. De zaak gaat over van generatie op generatie.

En ook Harrie-Jan hoeft niet lang na te denken of hij de zaak wil overnemen. "Ik kom al vanaf jongs af aan in de bakkerij. We woonden boven de zaak en ik moest wel twee keer per dag andere kleren aan omdat ik weer eens een emmer meel over m'n hoofd had gegooid", grinnikt Harrie-Jan. "Mijn ouders hebben mij nooit gepusht. Ze zeiden juist: 'weet waar je aan begint, want je moet altijd vroeg op.'"

Zijn vrouw Hilde heeft Harrie-Jan altijd door dik en dun gesteund. "Het heeft best een impact op je leven, elke dag zo vroeg op. Maar het geeft mij ook enorm veel voldoening. Ik maak 's nachts en 's ochtends vroeg een product waar ik later op de dag mensen blij mee kan maken. Daar word ik blij van en zorgt voor veel tevredenheid."

Speculaas
De absolute specialiteit van Bakkerij Loeffen is de speculaas. "We zijn al drie keer Nederlands Kampioen speculaas bakken geworden en we hebben ruim achttien bekers met onze speculaas gewonnen", vertelt Harrie-Jan trots. De specialist van de speculaas is Henk Minten. "Hij begon in 1968 als leerling bij mijn vader is begonnen. Dit jaar precies vijftig jaar geleden. Dubbel feest dus!", aldus Harrie-Jan.

De bakkerij maakt vrijwel alle producten zelf. "Als je bij ons een desembrood koopt, dan zit daar ook echt desem in. Hetzelfde geldt voor een speltbrood. Verder vind ik het leuk om telkens bezig te zijn met nieuwe producten. Chocolade bijvoorbeeld. We begonnen ooit met het zelf maken van chocoladeletters en nu maken we van alles op het gebied van chocola; van paashazen tot paaseieren van maar liefst 65 centimeter groot."

Jumbo
Bakkerij Loeffen heeft over een tijdje een mooie samenwerking met de Jumbo op stapel staan. Het pand waar voorheen Café De Kwast zat, wordt bij het pand van de bakkerij gevoegd. In dat gedeelte komt ambacht centraal te staan: bakkers zijn aan het werk en bezoekers kunnen toekijken en genieten van wat lekkers. "De samenwerking is voor ons vanzelfsprekend. We kennen elkaar al sinds jongs af aan en vinden het leuk om samen projecten op poten te zetten."

Benieuwd naar het heerlijke brood van Bakkerij Loeffen? Kom dan vooral eens proeven aan Grotestraat 15 in Cuijk. Voor meer info kijk op www.bakkerij-loeffen.nl of de Facebookpagina.  


 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant